При битов инцидент химическият облак би отровил половин София, обясни

...
При битов инцидент химическият облак би отровил половин София, обясни
Коментари Харесай

Опасно наследство от починал учен, можел да отрови половин София със 100 кг живак

При битов случай химическият облак би отровил половин София, изясни шефът на Дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита "

Количеството живак и рискови субстанции, открити в апартамент в " Люлин, " са толкоз доста, че могат да отровят половин София. Това стана ясно, откакто незаконният химически склад беше открит инцидентно, оповестява Българска национална телевизия.

Оказва се обаче, че 100-те кг живак към момента стоят в бус, защото в София нямало оторизирана площадка, за предпазване на рискови боклуци.

Опасните субстанции са били извозени със профилиран превоз. По увещание на общината са предадени за предпазване на безвредно място. Прокуратурата е назначила инспекция.

Химикалите са складирани с години от някогашен чиновник на Българска академия на науките, който съгласно съседи е работил и в химическо дружество. Цялото количество към този момент е обезопасено.

Опасните субстанции в жилището в " Люлин " в началото били върнати назад, описа домоуправителката

Част от рисковите материали са скадирани в буркани. Какво тъкмо има вътре занапред ще би трябвало да бъде изработен разбор. Късно нощес специфичните екипи влязоха в жилището със защитни дрехи и противогази.

" При дребен битов случай би бил голям химическият облак, който ще се образува и ще премине през половин София ", сподели Красимир Димитров - шеф на Дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита ".

" Предполагам, че тези субстанции са събирани с години. За страдание аз разбрах за това преди два дни. Хората, които са знаели за съществуването на тези бутилки и буркани с прахуляк споделят, че са били в жилището с години ", сподели Виктория Цекова - домоуправител.

В жилището от година живее Иван Димтров. Мъжът работи като санитар и нощес незабавно беше извикан от работа. Разказва, че се е грижил за някогашния чиновник на Българска академия на науките, който неотдавна умрял.

" Една година се грижих за чичо Ангел и по този начин. Във всички стаи, на всички места имаше прахове, шишета. Той сподели, че са мното рискови, че били за Българска академия на науките. Взривоопасни неща има. Имаше някакви кутии от Русия ", разяснява Иван Димитров.

Въпреки това мъжът не подал сигнал.

Наскоро Иван споделил на комшия, а той на домоуправителката, която незабавно подала сигнал на 112. Така през вчерашния ден по обяд на място се озовал спешен екип на Столична община. Той опаковал и приготвил веществата за изнасяне.

" В някакъв миг получиха позвъняване и споделиха, че връщат всичко в жилището, защото количеството е голямо и аз като домоуправител да се погрижа за унищожаването на тези субстанции. Дадоха ми телефон на частна компания и надлежно да заплатя в порядъка на хиляди левове ", изясни Виктория Цекова.

По-късно екипът на Столична община се връща.

" Ние се върнахме, тъй като ни споделиха, че най-вероятно ще има досъдебно произвеждане и следствие, да се опишат като материални доказателства и по-късно да дойдем и да ги изземем. Такова позвъняване получих, че те няма да са материално доказателство и няма да има досъдебно произвеждане и ние си ги взехме ", уточни шефът на Дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " Красимир Димитров.

По правилник притежателят на жилището би трябвало да наеме лицензирана компания за транспортиране, а когато той не може да бъде открит, отговорността е на етажната благосъстоятелност. От " Аварийна помощ и предварителна защита " имат ангажимент, в случай че да вземем за пример рисковите субстанции са на общинско място или пък междублоково пространство. До момента акцията коства близо 5000 лв.. Връзка със притежателя на жилището, който живее в Съединени американски щати, няма.

" За бюджета на общината се случва все още. По разпореждане на кмета Терзиев през вчерашния ден пратихме екип да ги изземе да ги запази тук в буса. Ние дори не сме го разтоварили, защото нямаме такава оторизирана площадка за предпазване на рискови боклуци. Фирмата ще го пренатовари, опише и ще го транспортира до регламентирана площадка за рискови боклуци ", разясни Красимир Димитров.

Според учени живакът може да се употребява за доста рискови неща.

" Дълго време живакът под формата на живачен фулминат се употребява за изработка на взривни субстанции. Различни капсулдетонатори. Това също е негово приложение. Вероятно е от някое остаряло институция като Българска академия на науките или физически и химически факултет, където едно време живакът се употребявал в огромни количества за разнообразни опити ", сподели Мартин Недялков - лекар по химия в Българска академия на науките.

Живачните пари са мощно токсични.

" Това е полуда. Най-малкото в такива огромни количества. Основните органи които се засягат от живачното натравяне, са централната нервна система и мозъкът. Това може да докара до съдбовен край ", разяснява доктор Мартин Недялков.

От Софийската районна прокуратура обявиха за националната телевизия, че досега е открито, че откритите субстанции са принадлежали на умрелия мъж. Назначена е химическа информация, която да откри точното количество и типа на веществата.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР