При балообразуването за кандидатстване след 7-ми клас тази година ще

...
При балообразуването за кандидатстване след 7-ми клас тази година ще
Коментари Харесай

Балообразуването след 7.клас - само с оценки от 7.клас

При балообразуването за кандидатстване след 7-ми клас тази година ще се вземат оценките по два предмета и то единствено от 7-ми клас. Това ще важи и за учениците, които в този момент са в 6-ти или 5-ти клас. Уточнението се постанова поради комплициране по въпроса по какъв начин ще се образува балът за кандидатстване след 7-ми клас за сегашните шестокласници и петокласници. Зрители на " По света и у нас " ни потърсиха с молба за изясненост. Наше изследване сподели, че има несъгласие в тълкуването на наредбите, което всеобщо се прави от шефове на учебни заведения и мнението на Министерството на образованието. Откъде идва объркването?

Анастасия напълно не прави изключение. И тя като множеството си съученици ще внимава за оценките си главно в 7-ми клас и то най-много по двата предмета, които вземат участие в образуването на бала за кандидатстване в елитните гимназии. И тя, като другите, в този момент изпада в суматоха, когато научава от учители, че от следващата година балообразуването може да е друго и е трябвало да заляга повече над уроците още от 5-ти клас, a суматохата при децата е умножена най-малко по 2 при родителите.
Златка Стефанова - майка на шестокласничка, правист: " В началото на тази образователна година на родителска среща ни беше обяснено, че към този момент ще се взимат сборна оценка от оценките 5,6,7-ми клас по български, сборна оценка от оценките 5, 6, 7-ми по математика и с тези оценки от учебно заведение децата ще вземат участие в класирането, към тях ще се прибавят оценките от матурите. Това за мен беше изненада. Според мен е нужна изясненост. "
В търсене на тази изясненост се обърнахме непосредствено към Министерството на образованието. Оттам бяха безапелационни - в бала вземат участие единствено оценките от 7-ми клас както за сегашните седмокласници, по този начин и за бъдещите, които в този момент са 5-ти или 6-ти клас.
Евгения Костадинова - шеф на дирекция " Съдържание на предучилищното и учебното обучение " - МОН: " Догодина - 2019-та, когато те завършат, ще получат удостоверение за главно обучение, в което ще са изписани настрана оценките им от 5-ти, 6-ти и от 7-ми, само че дебело наблягам, още веднъж при балообразуването ще вземат участие единствено оценки от 7-ми клас. Ако би трябвало да го кажа още по-ясно - оценките от 5-ти и 6-ти клас няма да вземат участие в балообразуването. "
Звучи ясно, само че се оказа, че за множеството шефове, с които говорихме, не е по този начин. След съвещания между тях, те даже са създали презентации и са уведомили на наставнически срещи за тъкмо противоположното. Грешната информация повториха и пред нас.
Нели Костова - шеф на 32 СОУ " Св. Климент Охридски ": " Учениците, които сега се образоват в 6-ти и в 5-ти клас - при тях ще бъде образувана оценката по български и по математика от 5-ти, 6-ти и 7-ми клас, според новата нормативна база.
- Българска национална телевизия: Сега обаче ние идваме от МОН, където изрично споделят, че няма да е по този начин?

- На този стадий най-малко това написа в нормативните документи. "

Объркването изненадващо идва точно от нормативните документи. Оказва се,че шефовете четат НаредБа 11 за оценяването, а от Министерството се базират на Наредба 10 - за балообразуването, Но би трябвало да е ясно, че балът ще се образува с изключение на от удвоените оценки от матурите и от оценките, получени в учебно заведение, само и единствено от 7-ми клас. Другите оценки, за които става дума - от 5-ти и 6-ти клас просто ще попадат в свидетелството за довеждане докрай на главното обучение като информация. Така след терзание и ровене из нормативните книжа, това стана ясно и за този шеф на учебно заведение.
Нели Костова - шеф на 32 СОУ " Св. Климент Охридски ": " Наистина е записано, че оценките се записват в свидетелството за главно обучение, само че оценките за 5-ти, 6-ти и 7-ми клас и в действителност от там идва объркването. "
Така Анастасия може да си отдъхне, в случай че в 5-ти клас е мислила повече да се забавлява с другари, в сравнение с за оценки. Могат да са спокойни и нейните, и другите родители./ Бнт
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР