При археологически разкопки край църквата Св. Архангели Михаил и Гавраил,

...
При археологически разкопки край църквата Св. Архангели Михаил и Гавраил,
Коментари Харесай

Нов вампир изникна в Несебър

При археологически разкопки край църквата " Св. Архангели Михаил и Гавраил ", издигната през XIII в., се откри още един скелет, умишлен за върколак. Между останките на скелета, археолозите забелязали стоманен нож, забит в гърдите.

Проучваните гробове в местността край Несебър са 28 и са от интервалите - XIII–XIV и XVI-XVII век. Гробът на хипотетичния върколак е от XVII век.

 Нов върколак изникна в Несебър

Експертите позволяват опцията индивидът да е погубен и ножът да не е забит за – попречване на „ вампирясване “.

Проучванията към несебърската черква " Св. Архангели Михаил и Гавраил " индиректно потвърждават, че тя е издигната върху по-ранен храм.

Между изследваните гробове археолозите откриха гроб на дете от XIV в. Интересното при него е, че ковчегът му бил залят с вар. Този обред се ползвал при жертви на чумни епидемии, с цел да се спре разпространяването на болестта.

В предишното се вярвало, че чумата сама избира жертвите си, качвайки се по високи дървета на Атанасовден. На този ден на трапезата се слагали ориз, баница, питка и вино.

 Нов върколак изникна в Несебър

Задължително било цялата храна да се изяде и виното да се изпие, след което чиниите и бутилките ритуално се чупели, като се считало, че чумата е дефинитивно прогонена.

Все още не е открито дали откритият скелет на дете е бил опасност от чума. Но съгласно документални свидетелства чумна зараза е покосила жителите на Несебър през XIV в.

Край храмовете " Св. Архангели Михаил и Гавраил " и „ Свети Йоан Кръстител " са открити общо 66 гроба - множеството от тях към момента не са изследвани.

Само преди няколко дни археолози откриха при разкопки край Перперикон мъжки скелет, за който се има вяра, че му е юридически обред срещу вампирясване. Гробът на акрополския „ върколак “ е от XIII или XIV в. Сред останките беше открит и палешник, забит в тялото.

Археологът Николай Овчаров твърди, че гробът край Перперикон е близнак на открития преди година гроб на " върколак " в Созопол.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР