При 80% oт преболедувалите COVID-19 дълго време след инфекцията се

...
При 80% oт преболедувалите COVID-19 дълго време след инфекцията се
Коментари Харесай

80% oт преболедувалите COVID-19 дълго време имат високо кръвно и ускорен пулс

При 80% oт преболедувалите COVID-19 дълго време след инфекцията се следят повишение на кръвното налягане и интензивен пулс, откри наблюдаване на плевенски кардиолози. Налице са и остатъчни признаци като лесна отмалялост, зной, сърцетуптене, болежка в гърдите, сочи техен разбор от най-мащабната акция у нас, ориентирана към пациентите с така наречен дълъг COVID-19 - " Живот след COVID-19 ", на Българския кардиологичен институт. Автори на изследванията са медици от високотехнологичната болница „ Сърце и Мозък ” в Плевен, оповестиха за Българска телеграфна агенция от лечебното заведение.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 32297
Резултатите са показани пред XVII Национален конгрес по кардиология 2022 от екипа на Клиниката по кардиология на болничното заведение в Плевен. С тематични отчети във форума са взели участие петима лекари от екипа на проф. Яна Симова - доктор Денис Николов, доктор Борислава Нинова, доктор Денислава Христова, доктор Мартина Самарджиева и доктор Анюта Иванова. Три от показаните тематики са били с фокус върху пациентите, прекарали COVID-19.

Д-р Денис Николов е показал статистически разбор за пациенти с COVID-19 и миокарден инфаркт, минали през „ Сърце и Мозък ” в Плевен, и по какъв начин въз основата на клинични и лабораторни данни лекарският екип да успее бързо да се ориентира и сложи вярната диагноза и назначи лекуване за пациента.

Д-р Борислава Нинова е събрала данни за пациенти, прекаралиCOVID-19, с диагностицирана белодробна тромбоемболия, за които се е приело, че нямат различен дразнещ фактор. Наблюденията са, че COVID-19 се оказва важен дразнещ фактор за това обществено значимо заболяване, което се подрежда на четвърто място след инфаркта, инсулта и туморните болести, сочи анализът.

Д-р Денислава Христова е следила пациенти с така наречен дълъг COVID-19. Оказало се е, че 80% oт преболедувалите са с остатъчни признаци. Оплакванията са толкоз мощни, че при половината от случаите се постанова да се осъществят спомагателни кръвни проучвания, рентгенография, Холтер електрокардиограма и ехография на сърцето. Ритъмните нарушавания са най-често срещаните промени в електрокардиограмите. Засегнати са разнообразни органи и системи, което довежда до нарушение в концентрацията и паметта, главоболие, световъртеж, бодърствуване, косопад и други Това постанова и спомагателни съвещания с разнообразни експерти и смяна в лекуването. Поради налични признаци и промени в проучванията при един от всеки 10 претърпели COVID-19 се постанова още един банкет в лечебно заведение.

Д-р Мартина Самарджиева е показала пред научната общественост единствения постер с данни за установяване вероятността от демонстрация на предсърдно мъждене в резултат на противотуморна терапия посредством модерни способи, като стрес ехокардиография и премерване на стрейн на ляво предсърдие. Това слага въпроса за значимостта от следенето на онкологично заболели пациенти от кардиолог преди, по време на и след приложението на противотуморна терапия (химио, имуно, таргетна и лъчетерапия) и установяване на риска от развиване на кардиотоксичност съгласно последните рекомендации на Европейското сдружение по кардиология от 2022 година.

Д-р Анюта Иванова е основала план за ранно разкриване на пациенти с високи равнища на холестерол в кръвта, обвързвано с генетичното заболяване фамилна хиперхолестеролемия посредством способ на изкуствен интелект, прибавен в лечебните заведения на Българския кардиологичен институт. Идеята е да бъдат разпознати от ден на ден пациенти с дислипидемия и да се започва допустимо най-бързо лекуване, което да понижи риска от сърдечносъдови произшествия в тази група.

Клиниката по кардиология на " Сърце и Мозък " в Плевен е профилирана в лекуването на остри и хронични сърдечносъдови болести в незабавен или планов порядък. Национален водач е в диагностиката и лекуването на пост-COVID синдром, както и в региона на кардио-онкологията. В болничното заведение по едно и също време действат кардиологична и онкологична клиника – единствената у нас, в която действително се развива кардио-онкология, означават от лечебницата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР