При 11 хиляди души в Германия е отчетен пробив във

...
При 11 хиляди души в Германия е отчетен пробив във
Коментари Харесай

Лекото протичане на ковид при ваксинираните води до други рискове

 При 11 хиляди души в Германия е регистриран пробив във имунизацията, т.е. те са се разболели от ковид макар двете ваксини. Това излиза наяве от данните на Института " Роберт Кох ". Макар на пръв взор 11 000 да наподобяват доста, за имунолога Райнхолд Фьорстер от Медицинския университет в Хановер няма мотив за терзание. " Очакваше се най-малко подобен брой пробиви във имунизацията. Вече знаехме от огромните имунизационни изследвания, че имунизациите не оферират стопроцентова отбрана ", изяснява той. 

Някои участници в клиничните проучвания на имунизациите също са се разболели, само че те са надалеч по-малко, в сравнение с в контролната група на неимунизираните. По информация на Института " Роберт Кох ", разболелите се след две ваксини са единствено дребна част от всички инфектирани. Повечето инфектирани или нямат сложена ваксина против ковид, или са единствено с една доза. 

По-засегнати са възрастните

Към момента специалистите от " Роберт Кох "  определят успеваемостта на имунизацията на 87 % при всички възрастови групи над 18 години. И то макар разпространяването на Делта разновидността на вируса, който се счита за доста по-заразен. А в случай че инфектираните се усилват, и ваксинираните влизат по-често в контакт с вируса. Следователно Делта разновидността води, най-малко индиректно, до повече болести и при имунизирани хора. В допълнение се подозира, че разновидността понижава успеваемостта на имунизациите. Но доколко това е по този начин, към момента не е дефинитивно изяснено.

Без значение какъв е разновидността на вируса, при хората с по-слаба имунна система съществува по-голям риск да се заразят даже и след имунизация. Една от аргументите за отслабването на защитните механизми на организма може да е остаряването. Тъй като с покачването на възрастта имунната система става по-малко гъвкава, изключително когато би трябвало да пази от непознати досега вируси. Резултатите от това могат да бъдат няколко: имунизацията да не е толкоз ефикасна, да не работи толкоз дълготрайно или въобще да не обезпечава отбрана.

Факторът " време "

Това, което най-вероятно важи за всички възрастови групи, е, че с времето имунизационната отбрана спада - броят на антителата понижава. Въпреки това организмът не е безпомощен, споделя инфекционистката Кристине Далке от Университетския медицински център Хамбург-Епендорф. Защитата на организма не се базира единствено на антитела. " Има Т-клетки и кафези на паметта, които могат бързо да покачат антителата до такова равнище, че вирусът да бъде преодолян и тялото да бъде предпазено ", изяснява Далке. 

Ваксинираните имат несъмнено преимущество, даже да се заразят. " Виждаме, че пробивите във имунизацията са придружени от леко протичане на заболяването ", отбелязва Райнхолд Фьорстер. Има и тежки боледувания след ваксина, " само че те са извънредно редки ". 

Разпространяват ли имунизираните вируса?

Лекото протичане на заболяването при имунизираните води до други опасности: тя постоянно минава неусетно и болните бъркат инфекцията с ковид с простуда или алергия. Ето за какво е забавен въпросът какъв брой заразни са хората, които са инфектирани с ковид, макар че са имунизирани. Някои изследвания демонстрират, че имунизираните носят също толкоз висок вирусен товар, колкото хората, които не са били имузирани. В същото време не е ясно какъв брой дълго този вирусен товар остава при тях на сериозно високо равнище - допуска се, че имунизираните лица евентуално са заразни за по-кратък интервал от време.

Ваксинираните не са повода числата в Германия още веднъж да порастват, убеден е професор Райнхолд Фьорстер. Независимо от това броят на пробивите във имунизацията през есента и зимата би трябвало да се следи. Те биха могли да бъдат индикация за това дали и за кого е нужна " освежаваща " доза, отбелязва " Дойче веле ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР