Президиуимът на киноакадемията на Русия взе решение страната да не

...
Президиуимът на киноакадемията на Русия взе решение страната да не
Коментари Харесай

Солидарност с путлериста Михалков - Русия няма да излъчи филм за Оскар

Президиуимът на киноакадемията на Русия взе решение страната да не излъчи претендент за премия " Оскар " за задграничен филм и ръководителят на Руския комитет за премиите " Оскар " Павел Чухрай подаде оставка, оповестиха ТАСС и Агенция Франс Прес.

На уеб страницата на Националната академия за кинематографично изкуство и просвета на Руската федерация бе оповестено известие, че " президиумът на Киноакадемията на Русия взе решение да не издига за 2022 година съветски филм за премията " Оскар " на американската киноакадемия ".

В писмо до членовете на Руския комитет за премията " Оскар " националният актьор Павел Чухрай сподели, че " управлението на Академията е взело едностранно решение да не номинира съветски филм за премия " Оскар ". Според режисьора това непозволено решение е взето през главата на комисията за премията " Оскар " и че то освен не е разисквано с членовете на комитета, само че и те не са били осведомени за него.

" Искам да ви уведомя, че в символ на митинг се отхвърлям от отговорностите на ръководител и излизам от състава на тази организация ", се споделя в писмото. Павел Чухрай прибавя, че и режисьорът Николай Достал също е изпратил писмо до комитета, в което показва, че " изцяло поддържа " ръководителя му. Достал също напуща организацията.

На уеб страницата на киноакадемията е посочено, че президиумът основава и утвърждава състава на комисията по издигане на съветски филм за " Оскар ". През 2021 година за неин ръководител е определен Павел Чухрай. Източник на ТАСС е съобщил наскоро, че в дългия лист на кандидатите за съветска номинация за " Оскар " са включени 122 кино лентата.

През последните седмици мненията на съветските кинематографи бяха разграничени - Алексей Учител, член на комисията и режисьорът Андрей Кончаловски споделиха пред ТАСС, че Русия би трябвало да номинира филм за американската кинонаграда, без значение от политическата конюнктура.

Председателят на Съюза на кинематографите на Руската федерация Никита Михалков е уверен, че това е безсмислено. Режисьорът, който е огромен покровител на президента Владимир Путин, сподели пред ТАСС, че няма смисъл Русия да се показва с филм в страна, която " отхвърля съществуването на Русия ". Михалков напомни, че е предложил да се сътвори " евразийски " еквивалент на премиите " Оскар " и че неговият план е в развой на разработка.

Руски филми три пъти са печелили " Оскар " за чуждоезичен филм - " Война и мир " на Сергей Бондарчук (1968), " Москва не има вяра на сълзи " на Владимир Меншов (1981) и " Изпепелени от слънцето " на Никита Михалков (1994). 

Американската киноакадемия ще връчи за 95-и път премиите " Оскар " на гала на 12 март 2023 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР