Президентският говорител Ибрахим Калън заяви, че турски и американски служители

...
Президентският говорител Ибрахим Калън заяви, че турски и американски служители
Коментари Харесай

Няма да се откажем от С-400, категорични са в Турция

Президентският представител Ибрахим Калън съобщи, че турски и американски чиновници са почнали договаряния за изтребителите F-35 и за съветските системи за противоракетна защита С-400, купени от Турция. “Длъжностните лица започнаха работа като част от механизъм за оценка на въздействието на съветските С-400 върху реактивни самолети F-35 ”, сподели Калън пред турската телевизия Haber, съобщи БГНЕС.

“Няма по какъв начин Турция да отстъпи от закупуването на системата (С-400) ”, съобщи представителят.

След като не съумя да се контракти със Съединени американски щати за придобиването на американски ракети Patriot, Турция закупи две батареи С-400, създадени от Русия. Сделката за $2,5 млрд бе подписана през декември 2017 година

Тя обаче провокира напрежение сред Анкара и Вашингтон, който заплаши Турция със наказания. Но президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че не обмисля наказателни ограничения.

В последна сметка Съединени американски щати отстраниха Турция, която членува в НАТО, от своята стратегия за новите изтребители F-35, в която Анкара е главен производител и покупател.

Вашингтон твърди, че С-400 е несъответстващ със системите на НАТО и може да съставлява опасност за F-35.

Турция обаче акцентира, че С-400 няма да бъде интегриран в системите на НАТО и не съставлява опасност за съюза. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР