Президентските избори в Турция бяха следени с повишено внимание от

...
Президентските избори в Турция бяха следени с повишено внимание от
Коментари Харесай

Световният печат: Какво означава преизбирането на Ердоган за международните дела?

Президентските избори в Турция бяха следени с нараснало внимание от международните сили, поради решаващата роля на страната в редица интернационалните проблеми.

ДЕБАТИ.БГ разгласява най-интересното от интернационалния щемпел, описващ изборите в южната ни съседка, които бяха извоювани от досегашния президент Реджеп Тайип Ердоган, трансформирайки го в най-дълго управлявалият президент в историята на страната:
„ Политико “: Какво ще прави Ердоган след изборите?
Въпросът, пред който в този момент е изправена Турция, и светът като цяло, е какво ще направи турският президент Реджеп Ердоган, откакто завоюва президентските избори в Турция.

Изборите в неделя представляваха най-голямата опасност за ръководството на Ердоган до момента.Той е най-влиятелният водач на Турция след Мустафа Кемал Ататюрк, който основа страната преди 100 години.

Според критиците на президента, успеха му отразява контролът на Ердоган върху държавните запаси. Те споделят, че той трансформира страната в властническа страна посредством въздействие върху медиите и отнемане от независимост на водещи фигури от опозицията и гражданското общество. Страхът, изразен от доста опозиционни групи, е, че след още пет години на власт, Ердоган може да нанесе унищожителен удар на турската народна власт.

Поддръжниците му отвръщат, че гласуването отразява оценката на турците след 20-те му години на власт, първо като министър-председател, а по-късно като президент. Те настояват, че страната е доста по-силна, в сравнение с е била преди, заради икономическия напредък, усъвършенстваната инфраструктура и по-активната роля в международните каузи, и че президентът не се опасява да заеме самостоятелна линия от Запада, макар статута на Турция като член на НАТО.

По време на победната си тирада в Анкара самият Ердоган алармира, че е малко евентуално да направи компромис със стила си на ръководство през идващите пет години.

Но има едно предизвикателство, което не е под негов надзор – стопанската система на страната. Турция страда от извънредно висока инфлация, която предходната година доближи 85%, и слаба валута, която доближи рекордно ниско равнище по отношение на $. Централната банка на страната също изпитва дефицит на запаси.

Важен въпрос е дали Турция ще разреши на лирата да отслабне още повече, след  изборите. Друг значим въпрос е дали Ердоган ще се върне към по-ортодоксални стопански политики или ще продължи със сегашната си композиция от огромни разноски и задържане на лихвените проценти.Според икономистите, тази композиция е неустойчива и рискува рецесия, а лирата е уязвима за офанзива.Но Ердоган към този момент отхвърля да работи. 

Какво значи преизбирането на Ердоган за позицията на Турция в международните каузи?
По време на ръководството на Ердоган Турция се трансформира в решителен състезател и непослушен съдружник по доста жизненоважни въпроси. Последният от които – войната на Русия в Украйна.

Анкара отхвърли да се причисли към глобите против Русия, само че изигра жизненоважна роля в договарянето на договорката за износа на украинско зърно през Черно море. Като член на НАТО Турция утвърди влизането на Финландия в алианса, само че към момента блокира участието на Швеция.

Според анализатори Анкара ще поддържа постоянни дипломатически и стопански връзки с Москва, като в същото време ще остане сериозен, само че сложен съдружник в НАТО. В резултат на това Ердоган в последна сметка ще ратифицира участието на Швеция в НАТО, в случай че ѝ бъде позволено да купува повече самолети F-16 от Съединени американски щати.

Турция има неспокойни връзки с Европейски Съюз освен заради европейските усещания, че Ердоган е подкопал върховенството на закона в личната си страна, само че и заради заканите му да изпрати в блока милиони сирийски бежанци, настанени сега в Турция.

Сега, когато изборите завършиха, Ердоган е по-силен от всеки път. Съюзниците на Турция в НАТО ще следят с неспокойствие дали той извършва обещанията си или заканите си.
„ Гардиън “: Вотът в Турция отразява внезапната и непрекъсната политическа поляризация на страната
Реджеп Тайип Ердоган удължи своите две десетилетия на власт, осигурявайки си победа над противника си Кемал Кълъчдароглу след невиждан балотаж на президентски избори в Търция. Вотът отрази внезапната и непрекъсната политическа поляризация на Турция.

Дори преди да бъде оповестени формалните резултати, триумфиращият Ердоган застана на върха на рейс покрай резиденцията си в Истанбул, с цел да изпее още веднъж предизборна ария на своите последователи и да разгласи успеха.

„ Вижте тази сцена. Великолепно е “, сподели той. „ Завършихме втория тур на президентските избори с благоволението на нашата нация: и добави: „ Изборите идват и си отиват, потопът си отива, само че пясъкът остава. Основното е, че страната ни не се отклонява от задачите си, а нацията ни се грижи да остане единна. Това е най-голямото обръщение на днешните избори. ”

Победата за най-дълго управлявалия водач на Турция му обезпечава както още един президентски мандат, по този начин и утвърждение на популисткия му жанр на политика.

Турският водач прекара две десетилетия в прекрояване на страната по собствен облик, съсредоточавайки властта в кабинета си, арестувайки съперниците си и въвеждайки все по-неортодоксални стопански политики. Въпреки това той получи поддръжка в доста от регионите на Турция, които бяха най-тежко наранени от финансовите проблеми на страната, както и в регионите, потърпевши от смъртоносните трусове, които убиха повече от 50 000 души в югоизточна Турция.

Турският президент продължи да се хвали с икономическата самостоятелност на Турция макар финансовата рецесия, обвързвана с неговата политика.
„ Си Ен Ен “: Победата на Ердоган над Кълъчдароглу оставя Турция надълбоко разграничена нация
Шест опозиционни групи образуваха невиждан единен блок зад главния конкурент Кълъчдароглу, с цел да се опитат да изтръгнат властта от Ердоган.
Опозицията разказа изборите като последна борба за турската народна власт. Правителството призна своите „ неточности “и се извини на обществеността.

Много социологически изследвания погрешно предвидиха, че Кълъчдароглу ще води на вота на 14 май.

В изявление за „ Си Ен Ен “ предходната седмица Ердоган даде обещание да удвои своите неортодоксални стопански политики, потвърждавайки, че лихвените проценти и инфлацията са „ позитивно свързани “. Той приветства и връзките си с съветския президент Путин като ги нарече  „ специфични “ и сподели, че ще продължи да блокира достъпа на Швеция до НАТО, макар рецензиите на Запада.

Ердоган, който управлява втората по величина войска в НАТО, упрекна Швеция в укриване на кюрдски терористични групи и сложи авансово изискване за присъединението на Стокхолм към изгонването на търсени лица. Швеция отхвърли многократните претенции на Турция за изгонване на лица, които Анкара разказва като терористи, с аргумента, че въпросът може да бъде решен единствено от шведски съдилища.

Премиерът на Швеция Улф Кристерсон поздрави Ердоган за успеха му. „ Нашата обща сигурност е предстоящ приоритет “, туитна той.

Откакто Русия стартира своята инвазия в Украйна през февруари 2022 година, Ердоган се очерта като основен медиатор, възприемащ решителен баланс сред двете страни, прочут като „ проукраински неутралитет “.

В изказване в Twitter украинският президент Володимир Зеленски поздрави Ердоган за успеха му.

„ Разчитаме на по-нататъшното подсилване на стратегическото партньорство в интерес на нашите страни, както и на укрепването на съдействието за сигурността и стабилността на Европа “, сподели Зеленски.

В мнения, оповестени на уеб страницата на Кремъл, съветският президент Владимир Путин сподели, че изборите са дали „ ясно доказателство за поддръжката на турския народ “ по отношение на напъните на Ердоган „ да укрепи държавния суверенитет и да следва самостоятелна външна политика “.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън също поздрави Ердоган, като написа в Туитър, че чака с неспокойствие да работим дружно „ като съдружници в НАТО “ по „ двустранни въпроси и споделени световни провокации “.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР