Президентската кампания от скучна и предрешена се превърна в интересна,

...
Президентската кампания от скучна и предрешена се превърна в интересна,
Коментари Харесай

Социолог заплете интригата покрай президентския вот

Президентската акция от скучна и предрешена се трансформира в забавна, оспорвана и с отворен край. Това е с помощта на включването на двойките проф. Герджиков и Невяна Митева и Лозан Панов и Мария Касимова- Моасе. Този коментар направи пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа рисърч ".

Тя разгласи, че към 14 октомври ще излезе социологическо изследване на организацията.

Димитрова акцентира, че до момента се разясняваше по какъв начин парламентарните избори ще повлияят на президентските, а към този момент има опция и президентския избор да въздейства на парламентарния: "Взаимното въздействие на двете акции става все по-интересно и мъчно прогнозируемо, само че във всички случаи това е един добър късмет за гласоподавателите да съпоставят платформи, да съпоставят претенденти ".

"За първи път трите кандидатпрезидентски двойки имат една обща институционална характерност - идват от институции, които по определение са политически самостоятелни. Говорим за военачалник Румен Радев, който идва от армията, която е политически необвързана, професор Анастас Герджиков, приближаващ от университет, също деполитизирана институция, и арбитър Лозан Панов, който идва от правосъдната система, която е също деполитизирана ", сподели Димитрова и акцентира, че на никого от тримата претенденти няма да му бъдат задоволителни партийните привързаности.

Според нея главен фокус, през който ще бъдат гледани претендентите в президентската акция, ще е стремежът да се отиде оттатък партийното опълчване.

"В никакъв случай не би трябвало да се подценява вотът на Движение за права и свободи, само че на полето на сметките - тези гласоподаватели не са задоволителни, с цел да бъде определен един президент, нужна е доста по-широка поддръжка. Важни са гласоподавателите на Движение за права и свободи, само че те не могат еднопосочно да дефинират резултата от вота за държавен глава ", проучва социоложката.

По думите на Боряна Димитрова "Има подобен народ " е в развой на мощен спад, което слага под въпрос водещата роля на партията:

"Избирателите на Има Такъв Народ ще имат по-голяма значителност за партията, в сравнение с за президентския избор (ИТН разгласи, че поддържа кандидатурата на Румен Радев - б.р.). Но при всички случаи Има Такъв Народ ще е от партиите, чието държание в Народното събрание ще се следи, само че няма да е от партиите, от които ще зависи образуването на държавно управление ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР