Президентската и парламентарната квота на Съвета за електронни медии (СЕМ)

...
Президентската и парламентарната квота на Съвета за електронни медии (СЕМ)
Коментари Харесай

Президентската и парламентарната квота на СЕМ вече ще се обновяват независимо една от друга

Президентската и парламентарната квота на Съвета за електронни медии (СЕМ) към този момент ще се обновяват без значение една от друга. Тези промени одобриха депутатите на първо и второ четене през днешния ден в Закона за радио и телевизия.
Медийният регулатор се състои от петима членове - трима от парламентарната квота и двама от президентската. Проблемът идва от това, че Народното събрание обновява квотата си на всеки две години, а президентът на всеки три. Досега обаче в закона бе записано, че решенията на Народното събрание и президента за членовете влизат едновременно.
В началото на годината президентът Румен Радев сезира Конституционния съд точно поради този проблем, защото мандатът на Мария Стоянова, която бе определена от квотата на президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев, изтича. Ако тези правила бяха останали, президентът нямаше да може да назначи човек на нейно място и трябваше да изчака една година до момента в който и Народното събрание подмени членовете на квотата си.
С новите промени те към този момент няма да влизат в действие по едно и също време и ще се обновяват без значение една от друга.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР