Президентката на Словакия Зузана Чапутова заяви днес, че ще оспори

...
Президентката на Словакия Зузана Чапутова заяви днес, че ще оспори
Коментари Харесай

Президентът на Словакия оспорва в Конституционния съд промените в наказателния кодекс на страната

Президентката на Словакия Зузана Чапутова съобщи през днешния ден, че ще оспори в Конституционния съд измененията в наказателния кодекс, направени от държавното управление на премиера Роберт Фицо, и по-конкретно поправката, с която се закрива специфичната прокуратура за тежки закононарушения, екстремизъм и корупция по високите етажи на властта, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

В новия углавен кодекс залегна и намаляването на присъдите за финансови закононарушения, което Чапутова също ще изпрати за разглеждане в Конституционния съд.

Миналата седмица словашкият парламент одобри противоречивата промяна в наказателния кодекс на фона на публични митинги и на безпокойството, изразено от редица интернационалните институции, включително Европейската комисия.

Чапутова сподели на конференция, че вместо да постанова несъгласие на поправките в Наказателен кодекс, ще ги подпише, само че незабавно по-късно ще ги изпрати в Конституционния съд с молба да блокира новия углавен кодекс, до момента в който не се произнесе по нейните възражения, разясни Ройтерс.

Тя предизвести, че измененията в наказателния кодекс нарушават върховенството на закона и могат да нанесат публични вреди.

АП показва, че след закриване на специфичната прокуратура делата за корупция по високите етажи на властта ще бъдат поети от окръжните прокурори, които не са се занимавали с сходен тип каузи от двадесет години.

От два месеца насам хиляди словаци постоянно излизат по улиците на столицата Братислава, в още над 30 града в страната, и даже в чужбина, с цел да стачкуват против държавното управление на левия популист Фицо.

Европейският парламент насочи питане към Словакия дали ще е в положение да се оправи с корупцията, откакто измененията в наказателния кодекс влязат в действие. Европейската прокуратура съобщи, че тези промени на словашкото държавно управление заплашват финансовите ползи на Европейски Съюз и неговата антикорупционна рамка.

Много хора, близки до партията на премиера Фицо " Смер " ( " Посока - обществена народна власт " ), в това число депутати, са обвинени по каузи за корупция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР