Президентите Румен Радев и Стево Пендаровски проведоха телефонен разговор, в

...
Президентите Румен Радев и Стево Пендаровски проведоха телефонен разговор, в
Коментари Харесай

Радев и Пендаровски обсъдиха европейската интеграция на Северна Македония

Президентите Румен Радев и Стево Пендаровски организираха телефонен диалог, в границите на който бяха разисквани позициите на двете страни по изискванията за започване на договаряния на Република Северна Македония за участие в Европейски Съюз. Това оповестиха от прессекретариата на президента.

Двамата президенти са разискали опцията за реализиране на стабилно решение по европейското развиване на нашия район и за консолидираното на Република Северна Македония в Европейски Съюз.

Държавните глави са разискали също вероятностите за реализиране на посещаване на президента Пендаровски в България при подобаваща опция.

Припомняме, че българският държавен глава на 3 ноември беседва и с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Обща е била позицията, че европейската вероятност за страните от Западните Балкани и за Република Северна Македония има основно значение за подсилване на стабилността и е значим знак за развиването на целия район. За задачата е нужен дълготраен и резистентен прогрес на Република Северна Македония в построяването на добросъседски връзки с България, е декларирал президентът Радев.

Неотдавна министърът на външните работи разяснява, че страната ни не оспорва правото на самоопределяне на Северна Македония, нито правото да назовават езика си както си желаят. Но означи, че Северна Македония, би трябвало да признае, че националната й еднаквост и езикът й имат български корени.

Ябълката на раздора се вихри и към Гоце Делчев, като главния въпрос е българин или не е той.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР