Президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир

...
Президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир
Коментари Харесай

Путин и Байдън разговаряха за украинската криза. Кремъл отрича за готвена инвазия

Президентите на Съединени американски щати и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин, разговаряха по предпазена телефонна линия, с цел да обсъдят украинската рецесия, оповестиха осведомителните организации. Разговорът им продължи 62 минути, сподели Белият дом.

Това стана в миг, когато Вашингтон заяви, че съгласно разследващи данни Русия може да във всеки миг да нападне Украйна. Добре осведомен източник, поискал да остане неизвестен, сподели, че Русия имала желание да нахлуе в Украйна на 16 февруари.

Белият дом обществено съобщи, че Съединени американски щати не знаят сигурно дали Путин е решил да предприеме инвазия в Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Москва отхвърля да има желание да навлиза в Украйна.

Байдън е разговарял от резиденцията си в Кемп Дейвид. Засега не се оповестява нищо за наличието на диалога.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков уточни, че самодейността за днешния диалог е била на Байдън, съобщи ТАСС.

Последно двамата водачи разговаряха по телефона в края на предходната година, а на 7 януари имаха видеоконферентна среща, напомня Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден телефонен диалог с времетраене час и 40 минути се организира сред Путин и френския президент Еманюел Макрон. От Елисейския замък оповестиха, че по време на диалога Макрон - Путин не е дадена индикация за съветска инвазия в Украйна

Байдън и Путин приказват на фона на рекомендации от редица страни по света жителите им да изоставен неотложно страната. Съединените щати понижиха до най-малко състава на посолството си в Киев, а от Русия оповестиха, че усъвършенстват състава на тяхната дипломатическа задача в Украйна.

По-рано през днешния ден, на фона на западните изказвания за идно нахлуване на Русия против Украйна, първите дипломати на Русия и Съединени американски щати Сергей Лавров и Антъни Блинкън също организираха телефонен диалог.

Според информация на съветското министерство на външните работи Сергей Лавров е споделил на Антъни Блинкън, че разгърнатата от Съединените щати и техните съдружници пропагандна акция за съветска експанзия против Украйна преследва провокативни цели, насърчава управляващите в Киев към бойкот на Минските съглашения и към пагубни опити за решение на казуса в Донбас по силов път.

Освен това Лавров е отбелязал, че в получените от Вашингтон и Брюксел отговори на съветските оферти за гаранции за сигурност са били подценени най-важните претенции на Москва: да спре по-нататъшното разширение на НАТО на изток и да не се разполагат ударни оръжейни системи наоколо до съветските граници.

От Държавния департамент във Вашингтон също излязоха със известие за диалога сред ръководителите на съветската и американската дипломация и оповестиха, че по време на разговора сред Блинкън и Лавров сигурно не е даден сигнал, че Москва е подготвена на деескалация.

Лавров още веднъж е декларирал, че Русия няма желание да нахлуе в Украйна и, че Москва към момента завърши отговора на американското контрапредложение по сигурностте.

По-късно довечера американският президент Джо Байдън ще беседва с френския си сътрудник Еманюел Макрон, немския канцлер Олаф Шолц и украинския държавен глава Володимир Зеленски, оповестяват от Елисейския замък.

От френското президентство допълват, че са вероятни наказания против Русия, които да лишават достъпа до разплащателните системи СУИФТ, само че би трябвало да се внимава да не се задълбочи разрива сред Русия и Европа.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР