Президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин

...
Президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин
Коментари Харесай

След разговора с Макрон: Зеленски и Путин искат спиране на огъня в Украйна

Президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин организираха телефонен диалог, който продължи 105 минути. Това се случва две седмици, откакто Макрон посети Москва, с цел да убеди Путин да се въздържа от изпращането на войски по границата с Украйна.

Днешният телефонен диалог е част " последните вероятни и нужни старания за отбягване на огромен спор в Украйна ", обявиха от Елисейския замък и оповестиха, че двамата президенти се се контракти да положат всички старания за бързо реализиране на помирение в Източна Украйна, съобщи Франс прес.

Двамата водачи се схванаха също, че е " належащо да бъде предпочетено дипломатическо решение на сегашната рецесия и да бъде направено всичко, с цел да се стигне до него ", добави канцеларията на Макрон. Тя посочи, че " в околните дни " френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан ще се срещне с съветския си сътрудник Сергей Лавров.

Според Ройтерс, която се базира на ТАСС и съветското външно министерство, е контрактувано Лавров и Льо Дриан да беседват на следващия ден по телефона.

Путин и Макрон се договориха за " интензивна работа, която да обезпечи опция за среща на Тристранната контактна група в околните часове за да се получи от всички участващи страни ангажимент за прекъсване на огъня по допирната линия " сред силите. Групата сплотява Украйна, Русия и ОССЕ в границите на Минските съглашения от 2015 година за споразумяване на спора сред Киев и проруските сепаратисти.

Двамата президенти се схванаха също така да продължат напъните за образуване на " среща на най-високо ниво с оглед да се дефинира нов ред за мир и сигурност в Европа ".

Според официално съобщение на Кремъл Путин е осъдил с Макрон украинските " провокации " в хода на засилилите се конфликти със сепаратистите в Източна Украйна. Същевременно е изразил предпочитание за " интензификация " на дипломатическите старания за споразумяване на спора, прибавя Агенция Франс Прес.

Според Кремъл Путин е настоял също НАТО и Съединени американски щати " да одобряват съществено " настояванията на Русия , засягащи сигурността й.

От съветска страна бе очебийно, че " Киев единствено имитира преговорен развой, настойчиво отхвърля да реализира Минските съглашения и договореностите, реализирани в нормандски формат " (с присъединяване на Русия, Украйна, Германия и Франция), съобщи ТАСС.

Путин и Макрон " признаха за оправдано да се засилва търсенето на решения с дипломатически средства по линия на външните министерства и политическите съветници на държавните водачи от страните, участващи в нормандския формат. Очаква се тези контакти да спомагат за възобновяване на примирието и за прогрес в уреждането на спора в Донбас, осведоми пресслужбата на Кремъл.

Веднага след диалога с Путин, Макрон организира и половинчасов диалог с украинския си сътрудник Володимир Зеленски , който го е уверил, че Украйна няма да дава отговор на никакви провокации по линията на прикосновение в Донбас. Самият Макрон показва подготвеност за нови стъпки в името на стабилността и мира и не изключва нови дипломатически задачи.

Но в тирада пред Мюнхенската конференция по сигурността Зеленски прикани западните държавни управления да спрат с " политика на умиротворяване " по отношение на Путин.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън е подготвен " да се срещне " с съветския си сътрудник Владимир Путин " всеки миг , какво значение има форматът, щом това разрешава да се избегне война " в Украйна, съобщи през днешния ден пред телевизия Си Би Ес неговият първи посланик Антъни Блинкън, представен от Франс прес.

Държавният секретар още веднъж удостовери пред Си Ен Ен, че дипломатическият път за споразумяване към момента е вероятен, " до момента в който танковете в действителност не тръгнат и самолетите не полетят в небето ".

Съединени американски щати нямат желание да постановат наказания на Русия " до последния миг ", с цел да не се изгуби възпиращият им резултат, сподели още пред Си Ен Ен Блинкън, представен от ТАСС. Така той разяснява апела на украинския президент Володимир Зеленски да бъдат наложени антируски наказания още в този момент, показва организацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР