Президентът Зеленски каза, че Русия съсредоточава десетки хиляди войници за

...
Президентът Зеленски каза, че Русия съсредоточава десетки хиляди войници за
Коментари Харесай

Зеленски: Русия струпва десетки хиляди войници за битка на Изток

Президентът Зеленски сподели, че Русия концентрира десетки хиляди бойци за идната си атака в Източна Украйна. Обръщайки се към Народното събрание на Република Корея, той сподели, че десетки хиляди души евентуално са били убити при съветския взлом на град Мариупол. В по-раншно видеообръщение той съобщи, че идващите седмици ще са от също толкоз сериозно значение, както и тези от началото на войната. " Руските войски ще подхващат още по-мащабни интервенции в източната част на нашата страна ", предизвести президентът Това ще бъде сложен месец за Харков, споделя украински анализатор по сигурността, който живее във втория по величина град в Украйна. Пред BBC Мария Авдеева сподели, че през последните три дни е имало натоварен обстрел в североизточния град и близките градове, като до момента по публични данни са убити 11 души. Тя се притеснява, че съветските войски ще настъпят от град Изюм, на югоизток, който е под съветски надзор, и ще завладяват Харков. Военните закононарушения, осъществени от съветските сили в Украйна, са били част от генералния проект на президента Владимир Путин за нашествието, съобщи съветникът на президента на Съединени американски щати по националната сигурност Джейк Съливан. По думите му разследващите данни още преди войната са показвали, че е имало проект от най-високите равнища на съветското държавно управление за ориентиране към цивилни жители. Ефективно ембарго върху вноса на петрол и газ от Русия може да постави завършек на войната против Украйна до 8 седмици, съобщи някогашният основен стопански консултант на съветския президент Владимир Путин Андрей Иларионов.

13.00

Русия концентрира десетки хиляди бойци за последваща атака

Президентът на Украйна Владимир Зеленски сподели, че Русия концентрира десетки хиляди бойци за идната атака, съобщи Ройтерс. Говорейки пред южнокорейските законодатели, той сподели, че Русия няма да спре, до момента в който не бъде принудена да спре.

Военните анализатори считат, че Русия в този момент концентрира офанзивата си върху източния район на Украйна, отбелязва организацията.

Десетки хиляди души евентуално са били убити при съветския взлом на град Мариупол в югоизточната част на Украйна, съобщи Зеленски и помоли Сеул за всяка военна помощ, която може да даде.

" Мариупол е погубен, има десетки хиляди убити, само че все пак руснаците не стопират своята атака ", сподели Зеленски във видеообръщението. Агенция Ройтерс отбелязва, че е удостоверила широкообхватни опустошения в Мариупол, само че не може да ревизира достоверността на оценката на украинския президент за броя на убитите в града, който се намира сред следените от проруски сепаратисти източни елементи на Украйна и анексирания от Русия Крим.

Зеленски не посочи какви оръжия са нужни, само че сподели, че Украйна се нуждае от разнообразна военна техника, в това число самолети и танкове. " Република Корея може да помогне на Украйна ", сподели той, представен от осведомителната организация Йонхап. " Южна Корея има военната техника, която може да спре съветските кораби и ракети ", добави украинският президент.

Министърът на защитата на Южна Корея Со Ук и министърът на защитата на Украйна Олексий Резников са провели телефонен диалог в петък по молба на Резников. Той е благодарил на Со за изпратената филантропична помощ и консумативи и е помолил Южна Корея да изпрати противовъздушни оръжия, заяви през днешния ден министерството на защитата в Сеул.

12.45

Предстои сложен месец за Харков

Това ще бъде сложен месец за Харков, споделя украински анализатор по сигурността, който живее във втория по величина град в Украйна. Говорейки в програмата Днес на BBC Radio 4, Мария Авдеева сподели, че през последните три дни е имало натоварен обстрел в североизточния град и близките градове, като до момента по публични данни са убити 11 души, в това число седемгодишно дете.

" Те употребяват нови типове бомби - хвърлени с парашут в среднощ, което значи, че няма да чуете звука от рухването на бомбата, тъй че това я прави изключително рискова “, сподели Авдеева.

Тя се притеснява, че съветските войски ще настъпят от град Изюм, на югоизток, който е под съветски надзор, и ще завладяват Харков.

Но добави, че съветските войски се борят с дефицит на запаси и боен личен състав и по тази причина не е несъмнено дали ще се опитат да завладяват града.

Въпреки това, даже в случай че войските решат да не завладяват града по земя, ще продължат да нападат града от въздуха, " атакувайки цивилни жители съзнателно ".

12.30

Германия вижда доста признаци за военни закононарушения в Украйна

Германия вижда доста признаци за военни закононарушения в Украйна, сподели външната министърка Аналена Бербок, представена от Ройтерс.

" Имаме всеобщи признаци за военни закононарушения ", сподели тя пред публицисти преди среща със свои европейски сътрудници в Люксембург. " В последна сметка съдилищата ще би трябвало да решат, само че за нас е от основно значение да подсигурим всички доказателства ", добави министърката.

" Като федерално държавно управление на Германия към този момент посочихме ясно, че ще има цялостно отричане от изкопаеми горива (от Русия), започвайки с въглищата, а по-късно и от петрола и газа. За да може това да бъде приложено взаимно от Европейският съюз, имаме потребност от общ, съгласуван проект за цялостен отвод от изкопаеми горива, с цел да сме способни да действаме единно ", сподели още Бербок.

12.15

Вашингтон: Насилието против цивилни в Украйна е било планувано от Кремъл

Военните закононарушения, осъществени от съветските сили в Украйна, са били част от генералния проект на президента Владимир Путин за нашествието. Това съобщи съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, представен от БГНЕС.

" Преди началото на войната ние разсекретихме разследваща информация и я представихме “, сподели Съливан в предаването " Тази седмица " по Ей Би Си. " Тя демонстрира, че е имало проект от най-високите равнища на съветското държавно управление за ориентиране към цивилни жители, които се опълчват на нашествието, да провокира принуждение против тях, да провежда старания за тяхното брутално малтретиране, с цел да се опита да тероризира популацията и да го подчини. Така че това е нещо, което е било планувано. "

Неотдавнашното оттегляне на Русия от регионите наоколо до Киев остави след себе си големи доказателства за зверства, изключително в Буча, където из региона бяха открити екзекутирани цивилни, доста от които с вързани зад тила ръце. Освен това през цялата война Русия се насочва към цивилни обекти, като нанася въздушни удари по лечебни заведения и места, където се събират бежанци.

" Кадрите, които видяхме от Буча и други градове, са трагични, те са ужасяващи ", сподели Съливан пред водещия Джонатан Карл. " Те са напряко шокиращи, само че не и изненадващи. "

Съливан сподели, че е допустимо някои прояви на грубост да са спонтанни, като допусна, че съветските бойци, които са разочаровани от неприятното развиване на нашествието, са се обърнали против цивилното население на Украйна.

" Бяха им споделили, че ще имат славна победа “, сподели Съливан за съветските войски, " и просто ще влязат в Киев без никаква опозиция, а украинците ще ги посрещнат и когато това не се случи, някои от тези елементи се включиха в актове на грубост, тези зверства, тези военни закононарушения даже без инструкции от горната страна. Но не се заблуждавайте, по-големият въпрос за широкомащабните военни закононарушения и жестокости в Украйна лежи на съвестта на Кремъл и на съветския президент ", добави той.

12.00

Бундесверът приготвя евакуационен полет за спасяването на ранени украинци

Въоръжените сили на Германия приготвят евакуационен полет за спасяването на ранени украинци, оповестява ДПА.

Специален аероплан на военновъздушните сили, предопределен за медицински евакуации, ще излети от военновъздушната база в Кьолн-Ваан към Жешув, Югоизточна Полша, и ще прибере деца и възрастни за лекуване в Германия.

Това ще бъде първият сходен евакуационен полет от началото на съветската експанзия в Украйна.

Град Жешув е на към 90 километра от украинската граница.

11.50

Бивш консултант на Путин: Ембарго върху вноса на съветски газ може да спре войната до седмици

Ефективно ембарго върху вноса на петрол и газ от Русия може да постави завършек на войната против Украйна до 8 седмици, съобщи някогашният основен стопански консултант на съветския президент Владимир Путин пред Би Би Си.

Ако западните страни " се опитат да вкарат действително ембарго върху износа на петрол и газ от Русия, бих се обзаложил, че евентуално в границите на месец или два съветските военни интервенции в Украйна ще бъдат прекъснати, ще бъдат спрени ", сподели Андрей Иларионов, представен от БГНЕС. " Това е един от доста ефикасните принадлежности, с които към момента разполагат западните страни ".

Иларионов беше основен консултант и представител на Путин в Г-8 от 2000 година до 2005 година, когато подаде оставка в символ на митинг против щурма на съветските войски в учебното заведение в Беслан през 2004 година, когато то беше държано от чеченски бунтовници, довел до гибелта на 333 цивилни.

Призивите за включване на съветския нефт и газ в западните наказания се ускоряват, защото жестокостите, осъществени от съветските войски в региона към Киев, шокират света. Киев нееднократно е упреквал Запада, че финансира съветската война, като продължава да купува съветска сила. Висшият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че Европейски Съюз заплаща на Путин един милиард евро всеки ден за сила.

По-рано тази седмица преобладаващото болшинство от европейските законодатели желаеха " неотложно цялостно ембарго " върху съветския нефт, газ и въглища. Но до момента в който Европейски Съюз забрани вноса на съветски въглища в петък и редица европейски държавни управления, в това число Франция, Италия, Полша и балтийските страни, са съгласни с по-нататъшни наказания, Германия неведнъж е изключвала незабавното ембарго върху вноса на съветски газ, както и Унгария, като и двете страни се базират на негативни стопански последствия за своите жители. Прекратяване на вноса на нефт от Русия е малко евентуално преди края на годината.

В изявлението за Би Би Си Иларионов също по този начин твърди, че промяната на държавното управление е неизбежна " рано или късно ", защото " е безусловно невероятно да има някакво позитивно бъдеще за Русия при настоящия политически режим ".

11.45

Москва твърди, че е унищожила зенитноракетни установки С-300 в Украйна

Русия е унищожила зенитноракетни установки С-300, които са били предоставени на Украйна от европейска страна, съобщи Ройтерс, базирайки се на съветското министерство на защитата. Ведомството не прецизира коя европейска страна е предоставила системите С-300.

Ведомството заяви, че съветски ракети " Калибър " с морско базиране през вчерашния ден са унижили четири установки С-300, които са били укрити в хангар в покрайнините на украинския град Днипро. Русия добави, че при офанзивата са били изумени 25 украински военни.

11.00

Девет филантропични коридора ще бъдат отворени през днешния ден в Украйна

Девет филантропични коридора ще бъдат отворени през днешния ден в Украйна, съобщи Ройтерс. За тяхното отваряне е реализирана сделка сред Москва и Киев.

Пет от коридорите ще са в Луганска област, разясни украинската вицепремиерка Ирина Верешчук.

Сред плануваните коридори има и един за изтегляне на хора с техни персонални транспорти средства от Мариупол, посочи Верешчук.

10.30

Борел чака ожесточаване на боевете в Донбас в идващите дни

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел изрази очакване боевете в Донбас да се ожесточат в идващите дни. Обикновено войната се губи или печели на бойното поле, съобщи той при идването си за присъединяване в днешното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по външни работи в Люксембург.

По неговите думи разширението на глобите против Русия поради войната в Украйна е открита опция. Така той отговори на въпрос дали се приготвя въвеждане на ембарго над вноса на съветски нефт и газ. Ще обсъдим действието на наложените към този момент наказания и бъдещите стъпки, добави Борел.

Европейските външни министри ще обмислят по какъв начин по-добре да се помогне на украинците и на Международния углавен съд, уточни висшият представител. Той посочи, че представителството на Европейски Съюз в Киев, чиято активност се възвръща, ще оказва помощ за събирането на доказателства за съветските военни закононарушения в Украйна.

По неговите думи министрите през днешния ден ще бъдат осведомени с усещанията от пътуването на Борел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен до Украйна в края на предходната седмица. Видяхме какво се е случило там, следите от жестоката експанзия на съветските войски против цивилни хора. Много бяхмче впечатлени, съобщи Борел.

07.00

Зеленски: Следващите седмици ще са от също толкоз сериозно значение

Следващите седмици ще са от също толкоз сериозно значение, както и тези от началото на войната, означи украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си послание, представено от Асошиейтед прес.

" Руските войски ще подхващат още по-мащабни интервенции в източната част на нашата страна ", предизвести президентът, който упрекна Москва в опит да избегне отговорността за военни закононарушения. " Ще пристигна денят, когато ще би трябвало да признаят всичко. Да одобряват истината ", съобщи той.

" Когато хората нямат смелостта да признаят грешките си, да се извинят, да се приспособяват към действителността и да си вземат поука, те се трансформират в чудовища ", предизвести Зеленски. " И когато светът го подценява, чудовищата вземат решение, че светът е този, който би трябвало да се приспособява към тях ", добави той. " Украйна ще спре всичко това ", даде обещание той.

Зеленски прикани още веднъж западните страни, в това число Германия, да дават повече помощ на Украйна.

06.30

Руските сили ще завладяват Киев, даде обещание Кадиров

Руските сили ще водят нахлуване освен против обсаденото украинско пристанище Мариупол, а и към Киев и други украински градове, съобщи чеченският водач Рамзан Кадиров в „ Телеграм “, съобщи Ройтерс.

" Луганск и Донецк - първо ще ги освободим напълно... и по-късно ще превземем Киев и всички други градове ", акцентира чеченският водач.

Кадиров, който постоянно се е самоопределял като " боец " на съветския президент Владимир Путин, съобщи, че няма никакво подозрение за Киев.

" Уверявам ви: няма да бъде направена нито стъпка обратно ", съобщи той.

Съединени американски щати и Европейски Съюз са упреквали нееднократно Кадиров в нарушавания на човешките права. Чеченският водач отхвърля обвиняванията, напомня Ройтерс.

06.00

Кличко: Руската войска ще нападне Киев още веднъж

Посещението на английския министър председател Борис Джонсън в Киев демонстрира кои са същинските другари на Украйна в сложни моменти, обявиха кметът на украинската столица Виталий Кличко и брат му Владимир, представени от Асошиейтед прес.

Те обаче прибавиха, че схващат, че опасения за сигурността може да пречат на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да посети Киев към този момент.

Братята Виталий и Владимир Кличко бяха интервюирани по Ей Би Си нюз. Те обявиха, че чакат съветската войска да се върне и да нападне Киев още веднъж. Тогава няма да можем да защитим Украйна с юмруци - имаме потребност от оръжия, подчертаха двамата някогашни професионални боксьори.

Владимир Кличко прикани международната общественост да наложи финансова изолираност на Москва. " Всеки цент, който Русия получи, те употребяват за оръжия, с цел да ни убиват ", акцентира той.

Виталий Кличко добави, че всички са били шокирани, когато съветските сили, опитващи се да доближат Киев, са отстъпили, откакто са умъртвили стотици цивилни по време на окупацията си. Той дефинира убийството на дами, деца, старци и младежи като геноцид, отбелязва АП.

Да бъде предпазена Украйна сега, значи отбрана на демокрацията и мира в Европа, акцентира кметът на Киев.

След изтеглянето на съветските войски десетки украински цивилни бяха открити мъртви в всеобщ гроб в Бузова, село на запад от Киев. Местният водач Тарас Дидих съобщи пред украинската телевизия, че телата са открити в яма край бензиностанция, съобщи ДПА.

Руските войски се изтеглиха наскоро от региона към Киев откакто се опитваха да наложат обсада на града в продължение на няколко седмици. Организация на обединените нации удостовери досега гибелта на над 1700 мирни жители, само че както международната организация, по този начин и управляващите в Киев, чакат действителният брой да се окаже доста по-висок.

Украинският основен прокурор Ирина Венедиктова упрекна Русия в осъществяване на военни закононарушения и закононарушения против човечеството във всички райони на страната. Тя назова съветския президент Владимир Путин " най-големия военнопрестъпник на 21 век ".

Украйна е идентифицирала 5600 случая на военни закононарушения и 500 обвинени, добави прокурорката.

Броят на жертвите на ракетния обстрел на гарата в Краматорск доближи 57 души, съобщи губернатор на Донецка област Павло Кириленко, представен от Ройтерс. Той посочи, че при нападението са били ранени 109 души.

Москва отхвърля да е виновна за нападението, като твърди, че ракетата е била украинска.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР