Президентът връчи българското знаме на изследователите в 31-ата Българска антарктическа

...
Президентът връчи българското знаме на изследователите в 31-ата Българска антарктическа
Коментари Харесай

Български военен кораб отплава към Антарктида

Президентът връчи българското знаме на откривателите в 31-ата Българска антарктическа експедиция по време на гала през днешния ден в Гербовата зала на " Дондуков " 2, оповестяват от пресцентъра на Президентството.

Сред най-значимите достижения на научната общественост през последните десетилетия се подреждат българските полярни експедиции, съобщи Румен Радев. България е една от 29-те страни, които вземат участие в ръководството на Антарктида, а това е мотив за национална горделивост, уточни Радев.

Антарктида носи със себе си секрети, за чието разгадаване принос има безкористното партньорство на учени от разнообразни народи, добави президентът като се надява това да е пример за спокойно бъдеще на Земята.

За първи път български боен научноизследователски транспортен съд ще реализира корабоплаване до Антарктида, което следва още тази година, разгласи президентът като благодари на Министерството на защитата и Българските военноморски сили.

" Този факт освен още един път ни утвърждава като морска страна, само че е значима крачка към по-голяма автономия на нашите полярници и доста по-категорично ще нарежда България на Белия континент ", гордо установи Румен Радев.

Посланици на страни, с които българските учени сътрудничат, като Италия, Бразилия, Аржентина, Турция и Португалия също участваха на церемонията.

Националният байрак одобри проф. Христо Пимпирев, началник на националните антарктически експедиции и ръководител на Управителния съвет на Българския антарктически институт.

" Когато президентът на Република България, определен демократично от целия народ, ни връчва знамето, когато чуем националния химн, ние знаем, че отиваме на една виновна национална задача. Вярно, на другия завършек на света, само че този завършек на света към този момент от 30 години е български ", съобщи проф. Пимпирев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР