Президентът Володимир Зеленски във вторник свърза историческите продемократични протести в

...
Президентът Володимир Зеленски във вторник свърза историческите продемократични протести в
Коментари Харесай

На годишнината от Майдана Зеленски приветства „първата победа в днешната война“

Президентът Володимир Зеленски във вторник свърза историческите продемократични митинги в Киев преди едно десетилетие с нахлуването в Украйна, описвайки демонстрациите на площад Майдан като " първата победа " във войната с Русия. |

Проевропейското протестно придвижване, в което към 100 цивилни починаха при жестоки конфликти със силите за сигурност в столицата, в последна сметка докара до свалянето на подкрепяния от Кремъл президент Виктор Янукович.

„ Първата победа в днешния война. Победа против безразличието. Победа на смелостта. Победа на Революцията на достолепието ", сподели Зеленски в изказване във връзка 10-годишнината от траялото месеци протестно придвижване.

Протестите на Майдана избухнаха в края на 2013 година, когато Янукович се отхвърли от комерсиалното съглашение за асоцииране с Европейския съюз и след това провокира сепаратистки спор в източната част на страната.

Зеленски похвали напредъка на страната си към участие в Европейския съюз след Русия силите започнаха пълноправна инвазия през февруари 2022 година

„ Година след година, малко по малко, вършим всичко допустимо, с цел да подсигуряваме, че нашата звезда грее в кръга от звезди на знамето на Европейски Съюз, което символизира единството на народите на Европа. Звездата на Украйна ", сподели той.

Изпълнителният съвет на Европейски Съюз предложи по-рано този месец започване на публични договаряния за участие с Украйна и Молдова и предложи 27-те държави-членки на блока да дадат на Грузия статут на претендент.

Кремъл обаче разказа митингите на Майдана като опит за събаряне на държавното управление с поддръжката на непознати сили.

" Това беше прелом. Това беше събаряне на управляващите, спонсорирани от чужбина. Нещата би трябвало да се назовават ​​с техните имена, " Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти във вторник.

Той сподели, че задачата на Русия е да продължи нашествието си в Украйна, откакто предходната година разгласи едностранното анексиране на четири украински територии, над които към момента няма цялостен боен надзор.

Междувременно Организация на обединените нации заяви във вторник, че повече от 10 000, в това число повече от 560 деца, са били убити и над 18 500 ранени след нахлуването на Русия.

Мисията на Организация на обединените нации за наблюдаване на правата на индивида в Украйна означи, че действителната цифра евентуално е " доста " по-високи, като се имат поради затрудненията при потвърждаването на смъртните случаи.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР