Президентът Володимир Зеленски одобри бюджета за 2024 г. на Украйна,

...
Президентът Володимир Зеленски одобри бюджета за 2024 г. на Украйна,
Коментари Харесай

Киев прие бюджета за следващата година, в който са предвидени милиарди за отбрана

Президентът Володимир Зеленски утвърди бюджета за 2024 година на Украйна, която се стреми да се причисли към Европейския съюз и към отбранителния алианс на НАТО. В него са планувани милиарди за защита, съобщи ДПА.

Бюджетът за защита в размер на равностойността на повече от 44 милиарда щатски $ и съставлява към половината от общите бюджетни разноски.

Например 43 милиарда гривни (1,18 милиарда долара) са предопределени за производството на дронове и същата сума за производството на муниции и оръжия за отбранителната акция против съветската инвазия, демонстрира текстът на бюджета, оповестен на уеб страницата на Народното събрание.

Средствата за разноските в бюджета ще бъдат обезпечени от налози, мита и дивиденти от държавни компании, както и от приватизация, оповестяват медиите в Киев.

Около половината от плануваните общи бюджетни разноски в размер на към 92,3 милиарда $ обаче ще бъдат покрити посредством вдишване на дълг, както беше и тази година. Страната, която е стопански отслабена от войната против Русия, чака доходи от към 48,7 милиарда щатски $ през идната година, като съвсем цялата сума ще бъде изразходвана за защита.

За съпоставяне Русия възнамерява да усили военните си разноски до съвсем една трета от общия бюджет. Бюджетът за защита за 2024 година ще нарасне до 10,8 трилиона рубли (121 милиарда долара). Като цяло плануваните разноски през идната година ще възлязат на 36,7 трилиона рубли.

След началото на пълномащабната съветска инвазия през февруари 2022 година държавният бюджет на Украйна е мощно подвластен от поддръжката на Запада. Бюджетът през 2023 година е финансиран с еквивалента на почти 42 милиарда щатски $ от чужбина, което подхожда на към 60 на 100 от целия бюджет.

Източник: Българска телеграфна агенция

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР