Президентът Владимир Путин нареди министерството на отбраната и другите агенции

...
Президентът Владимир Путин нареди министерството на отбраната и другите агенции
Коментари Харесай

Путин нареди подготовка за ракетен тест в отговор на САЩ

Президентът Владимир Путин подреди министерството на защитата и другите организации да приготвят съразмерен отговор на изстрелването преди дни на сухоземен вид на американска крилата ракета " Томахоук ".

Тестът бе изработен след формалното преустановяване действието на Договора за ракетите със междинен и дребен обхват, който Вашингтон едностранно разгласи, че напуща откакто години наред твърдеше, че следи руснаците скрито да създават способна да носи нуклеарно оръжие ракета в нарушаване параметрите на съглашението. Москва разяснява, че това не е правилно и че американците са развалили контракта, единствено с цел да потърсят ново съглашение, в което обаче да бъде притеглен и Китай.

На днешното съвещание на Съвета за национална сигурност Путин не загатна период за отговора с ракетен тест. Но в случай че това стане скоро, то ще се удостоверение, че съветската войска в действителност разполага с такова оръжие, за което приказват Съединени американски щати.

На срещата, на която участва и Юрий Борисов, вицепремиер за военно-промишления комплекс, президентът още веднъж повтори, че Русия няма да се включва в скъпа конкуренция във въоръжението. Но той разпореди приемонет она " изчерпателни ограничения за подготовка за съразмерен отговор ".

" Ние и преди разполагахме със сведения, че Съединени американски щати от дълго време се занимават със основаването на неразрешени по ДРСМО оръжие. Неведнъж сме го заявявали на нашите сътрудници. Но вместо да поправят създалата се неприемлива обстановка и да се върнат към съблюдаване на контракта, американците изрежисираха пропагандна акция за това, че сякаш Русия не спазвала контракта. Сега всички виждат, че единствената ѝ цел е било прикриването на работата на Вашингтон в нарушаване на контракта и на изначалното желание да го напусне ", сподели Путин.

В понеделник Пентагонът заяви, че е провел тестване на крилата ракета за стандартен заряд, която може да порази цел след полет над 500 км. Това бе първият сходен тест от формалното преустановяване на контракта на 2 август.

Путин добави през днешния ден, че Русия не може да следи безучастно и че заявките на Съединени американски щати за разполагане на нови ракети в Азиатско-тихоокеанския регион " засягат фундаменталните ни ползи, защото е близо до съветските граници ". " Както знаете, в никакъв случай не сме желали, не желаеме и няма да се включим в скъпа и разришителна конкуренция във въоръжаването. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР