Президентът Тайип Ердоган каза в петък, че турците трябва да

...
Президентът Тайип Ердоган каза в петък, че турците трябва да
Коментари Харесай

Ердоган призова турците да държат спестяванията си в лири

Президентът Тайип Ердоган сподели в петък, че турците би трябвало да държат всичките си спестявания в лири и че неотдавнашната волатилност на валутния курс е значително под надзор, откакто лирата отслабна внезапно през последните два месеца.

" Искам всички жители да държат спестяванията си в наши лични пари, да ръководят целия си бизнес с наши лични пари и предлагам това. Нека не забравяме това: до момента в който не приемем личните си пари като пример, ние сме обречени да потъваме. Турската лира, нашите пари, това е, с което ще продължим напред. Не с тази или онази непозната валута “, сподели Ердоган в тирада в Истанбул, представен от " Ройтерс ".

Ердоган прикани турците да внесат и своите спестявания в злато в банковата система и повтори мнението си, че лихвените проценти са причина за инфлацията.

" От известно време водим борбата да спасим турската стопанска система от цикъла на високи лихви и висока инфлация и да я поемем по пътя на напредък посредством вложения, претовареност, произвеждане, експорт и остатък по настоящата сметка “, сподели турският президент.

Кризата с цената на турската лира по отношение на долара беше провокирана от нападателните понижения на лихвите от централната банка, възлизащи на 500 базисни пункта от септември насам, осъществени под натиска на Ердоган като част от опит за стимулиране на кредитирането и износа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР