Президентът ще проведе среща за възможностите за увеличаване на количествата

...
Президентът ще проведе среща за възможностите за увеличаване на количествата
Коментари Харесай

Президентът ще говори за още газ от Гърция, от терминал който ще е готов през 2023 г -

Президентът ще организира среща за опциите за увеличение на количествата природен газ, които България ще внася през Гърция. Това оповестиха от президентската администрацията.  

В прессъобщението се споделя, че на 29 август, понеделник, от 11.30 часа президентът Румен Радев ще одобри на „ Дондуков “ 2 представители на управлението на фирмите „ Gastrade ” и „ Copelouzos Group “. " Сред тематиките на срещата ще бъдат опциите за увеличение на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция посредством терминала в град Александруполис ", написа още в него.

В диалога ще вземат участие министър-председателят на служебното държавно управление Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов, представители на управленията на „ Булгаргаз “ и на „ Булгартрансгаз “.

Това, което от президентството не загатват е, че огромна част газовия бизнес на „ Copelouzos Group “ в Гърция се развива през компанията PROMETHEUS GAS S.A. 50% от собствеността на която принадлежи на съветския държавен монополист " Газпромекспорт ". 

Строителството на терминала за разтоварване на полутечен газ, превозен с кораби, в град Александруполис стартира едвам през май тази година и се възнамерява да бъде подготвен едвам в края на 2023 година. Така, че в сегашната спешна обстановка на практика не е допустимо " увеличение на количествата природен газ за България, които страната ни ще получава през Гърция посредством терминала в град Александруполис ", защото той не е подготвен.

България има 20% от акциите на терминала, посредством държавната компания „ Булгартрансгаз “, койти възнамерява да внася от там 500 млн. куб. м годишно. Дружеството резервира подобен потенциал за интервал от 10 години. Капацитетът за регазификация на оборудването е 5.5 милиарда куб. м на година.

В плана вземат участие също с по 20-процентен дял кипърският оператор на танкери
" ГазЛог " (GasLog Cyprus Investments Ltd), гръцките държавни газови компании ДЕПА (DEPA)
и ДЕСФА (DESFA) и семейството Копелузу, която е основател на плана.

От бъдещото оборудване край Александруполис, което се чака да бъде подготвена до края на 2023 година, пък държавния снабдител " Булгаргаз " възнамерява да внася 500 млн. куб. м годишно. Дружеството резервира подобен потенциал за интервал от 10 години.
В понеделник гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис се споразумя за импорт на полутечен природен газ от Катар, който да се транзитира и към други европейски страни.

Гърция може да одобри доставките на полутечен газ на остров Ревитуза, където се намира терминалът за предпазване и обработка на горивото, посочи енергийният министър Костас Скрекас след визитата. Гръцките медии команираха, че България има съглашение с Атина при нужда да се транспортира газ от Ревитуза до българската енергийна система, до момента в който бъде готов терминала при Александруполис. 
По предварителна информация Катар демонстрира интерес да употребява пристанище Александруполис, като горивото може да се изпраща до балканските страни по настоящите газопроводи.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР