Президентът ще покани утре на среща Възраждане в рамките на

...
Президентът ще покани утре на среща Възраждане в рамките на
Коментари Харесай

Радев очаква МВнР да извика турския посланик и да поиска пълно разследване на случая с убития полицай


Президентът ще предложения на следващия ден на среща „ Възраждане ” в границите на консултациите за сформиране на държавно управление

„ Убийството на български служител на реда е невиждан случай доколкото то е осъществено от територията на прилежаща страна - Турция. Това е извънредно рисков и недопустим случай. Очаквам Министерството на външните работи да извика турския дипломат, да изиска пояснение, да желаяме и цялостно следствие - даже взаимно такова, само че този случай изрично би трябвало да бъде открит. Да са ясни аргументите, да е явен виновникът, да има отмъщение, да има и нужните подхванати ограничения ”. Това сподели президентът Румен Радев, който е на посещаване в Египет, във връзка убитият късно нощес български служител на реда в Елхово.

„ На всеки Съвет на Европейски Съюз не преставам да упорствам за нашето приемане в Шенгенското пространство, за доста по-голяма взаимност с България, която има най-дългата сухопътна външна граница на Европейски Съюз, където има деен поток от мигранти. Ние сме задействали освен средства от бюджета за огради и модерна техника за наблюдаване, само че и състав от армията, който има други, доста по-важни задания. Така че ние натоварваме нашия бюджет и хора, тъй че е извънредно време да усетим така наречен „ европейска взаимност ”, сподели още президентът.

Радев разяснява и обвиняването на заместник-командира по летателната подготовка в авиобаза „ Граф Игнатиево ” полковник Методи Орлов по случая със починалия водач майор Валентин Терзиев: „ Не мога да разясня дейностите на прокуратурата. Надявам се в своите решения прокуратурата да е наясно, че дейностите във военната авиация са извънредно високорискови, доста комплицирани, построяването на модерни отбранителни качества изключително в изтребителната авиацията е съпроводен с риск. Най-важното в авиацията са хората, а произшествия стават при дребна летателна подготовка, извънредно време е да се обърне време на персоналният състав - за неговата подготовка и мотивация ”, добави Радев.

По мотив консултациите за сформиране на държавно управление, президентът заяви, че още на следващия ден ще предложения ПГ на „ Възраждане ” за среща. „ Надявам се, че партиите извършват това в допълнение обещано време поради нуждата от постоянно държавно управление допустимо най-скоро. Очаквам това да бъде оценено, разговорът да бъде възобновен, и да има градивни договаряния сред партиите ”, добави Радев. „ Нека не стигаме до догадка за избори през януари или февруари ”, прикани още президентът.

Президентът е в Египет с ръководена от него делегация за присъединяване в 27-ата Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата (COP27). Повече от 100 водачи от целия свят ще се включат в срещата на върха в египетския град Шарм ел Шейх.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР