Президентът сезира Конституционния съд за новите енергийни вноски от 20

...
Президентът сезира Конституционния съд за новите енергийни вноски от 20
Коментари Харесай

Радев сезира КС за новите енергийни вноски

Президентът сезира Конституционния съд за новите енергийни вноски от 20 лв. на мегаватчас върху вноса и преноса на съветски газ през България. Според президента законодателните промени опонират на Конституцията и европейското право, а също така основават риск от банкрут на „ Булгартрансгаз ”. В позицията на президента се показва още, че новите такси нарушават правилата за гарантиране на правото на благосъстоятелност и на свободната стопанска самодейност.

Президентът Румен Радев прави опит да спре въвеждането на спомагателната вноска от 20 лв. за мегаватчас при вноса и преноса на природен газ с генезис Русия като сезира Конституционния съд. Промените бяха признати от Народното събрание в края на септември и влязоха в действие от средата на октомври. Унгария, Сърбия и Македония реагираха остро на решението за въвеждане на спомагателни такси, които ще доведат до повишаване на природния газ, който получават от Газпром. Въпреки недоволството на засегнатите страни, българското държавно управление все още няма желание да анулира спомагателните енергийни вноски.

Според президента обаче решението на Народното събрание нарушава европейското право и опонира на българския главен закон, по тази причина Радев желае конституционните съдии да разгласят измененията за противоконституционни. В претекстовете си президента показва, че оспорените текстове са в противоречие с правилата на законоустановеност на налозите и таксите, защото не е ясно дали новата „ енергийна вноска ” е налог, такса или мито. Също по този начин нарушава правилата за гарантиране на правото на благосъстоятелност и на свободна стопанска самодейност.

Според Радев с тези промени се нарушава и правото на Европейския съюз, защото никоя страна-членка няма право да вкарва такси с равносилен на мито резултат едностранно, а връзките с трети страни се регламентират от обща митническа цена. Санкциите във връзка с Русия също се дефинират от Европейската комисия и обособените страни нямат право да постановат сами спомагателни ограничавания.

Държавния глава изрича и опасения, че сходна спомагателна такса ще сложи под риск финансовата непоклатимост и може да докара до банкрут на Булгартрансгаз.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР