Президентът съобщи по време на срещата, че Димитър Главчев ще

...
Президентът съобщи по време на срещата, че Димитър Главчев ще
Коментари Харесай

Радев предпочита избори 2 в 1, ЦИК отговори: Ще се справим

Президентът заяви по време на срещата, че Димитър Главчев ще е подготвен със състава на служебния кабинет до края на деня, по тази причина кани и него, и партиите на съвещания на следващия ден. И затова организира срещата с ЦИК, с цел да чуе каква е нейната подготвеност за съчетаването на двата типа избори.

" В осъществяване с член 99, новата алинея 5, към този момент поканих парламентарно показаните групи и господин Главчев на следващия ден в 9:30 с цел да проведем консултациите според тази нова повяхвам и да уточним крайното време за осъществяване на изборите. Едно е желанието на партиите, друго е готовността на ЦИК ", разгласи той.

Държавният глава твърдо се разгласи за избори 2 в 1 и изясни за какво.

" На първо място - да имаме по-висока изборна интензивност, която виждаме, че с всеки избор понижава, на второ място да не разкарваме хората два пъти в границите на непосредствен времеви интервал и на трето място- да спестим запаси ", сподели Радев.

" Аз мисля, че ще се оправим. Предвид обстановката в страната, приготвяме документите, когато бъдат планувани, да имаме подготвеност с изборните решения. Да, ще се оправим ", отговори на президентския въпрос Нейкова. Тя акцентира, че неведнъж са призовавали политическите сили този период да бъде продължен, тъй като и сега не е задоволителен.

Нейкова още веднъж акцентира, че и двата разновидността си имат плюсове и минуси. Ако са на една и съща дата, ЦИК ще спести една част от разноските, само че не всички, защото имаме два типа избори и някои от тях няма по какъв начин да бъдат спестени, добави още Нейкова.

Ако двата вота са поотделно, от ЦИК желаеха датата за предварителните парламентарни избори да бъде най-рано на 23 юни.

" Беше ясно, че тези избори ще проведат във всички страни от Европейски Съюз в интервала 6-9 юни. Има едно постъпило предложение, само че най-вероятно, в случай че изборите бъдат две в едно, ще се наложи да обявим нова социална поръчка, защото проверихме какви са законовите благоприятни условия актуалната да се промени, няма такава опция ", сподели Нейкова.

По време на срещата стана ясно, че датата 2 юни за избор за народен парламент изрично отпада , тъй като хронограмата за тях единствено е 60 дни, изясни Камелия Нейкова.

По думите на Нейкова няма значение кои избори ще са първи, тъй като ЦИК ще би трябвало да се одобри всички брошура и материали от СИК, РИК и чужбина, слез което наново да вкара данните с всички резултати и да направи разбор на несъответствията в числовите данни. След това би трябвало да се прегледат изборните протоколи, а по едно и също време с това да се провежда отпечатването на хартиените бюлетини за идващия избор.

Тя изясни още, че би било невероятно машините от чужбина да се върнат у нас след първия избор, данните от тях да се смъкват и те още веднъж да бъдат изпратени в границите на седмица.

" В избори за членове на Екологичен потенциал резултатите се афишират в период не по-късно от три дни след изборния ден, а в период до 5 дни би трябвало да се разгласят имената на определените евродепутати. При изборите за Народно събрание резултатите се афишират не по-късно от 4 дни, а имената на определените народни представители се разгласят не по-късно от 7 дни ", напомни председателката на ЦИК.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР