Президентът Румен Радев заяви днес, че само от диалога с

...
Президентът Румен Радев заяви днес, че само от диалога с
Коментари Харесай

Радев за РС Македония: Няма да позволим да ни извиват ръцете с лобиране и натиск

Президентът Румен Радев съобщи през днешния ден, че единствено от разговора с България зависи по-бързото придвижване на Република Северна Македония (РСМ) към Европейски Съюз.

Време е да се разбере от всички, че само от ангажирането и резултатите от разговора с България зависи ускоряването на европейската вероятност за нашата най-близка страна, сподели той при идването си за присъединяване в двудневното съвещание на Европейския съвет в Брюксел.

Нека да е ясно - хората в РСМ са наши братя и ние сме длъжни да им помогнем, както постоянно сме го правили. България остава отворена за бързи резултатни двустранни договаряния в полза на жителите на двете страни, уточни президентът.
Той разясни, че нашата страна е съумяла в настояването си въпросът с даването на начало на договарянията със Скопие и Тирана да отпадне от днешния дневен ред на държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз.

За последните месец и половина България бе подложена на неправдоподобен напън от европейските сътрудници на днешния Европейски съвет да се даде ход на договарянията за участие на РСМ, уточни президентът.

Радев добави, че на съвещанието на върха на Европейски Съюз през май е заварил България в изолираност, посочена с пръст и упреквана за блокирането на договарянията с РСМ и Албания. Служебното държавно управление постави големи старания да навакса годините, в които нашите сътрудници по този начин и не съумяха да чуят смислена, аргументирана българска позиция на високо равнище. Затова организирах голям брой персонални срещи и диалози с водачите на европейските институции - Европейския парламент, Европейската комисия, Европейския съвет, с президенти и министър председатели, с еврокомисари, с министри на външните работи, с държавния секретар на Съединени американски щати, означи президентът.

Вярвам, че те схванаха, че упреците към България са неоснователни, че имаме ясна позиция за намиране на излаз от този проблем и че държим на надеждни гаранции, на устойчиви и необратими резултати в двустранните връзки. Време е да излезем от фамилиарната дипломация пред камерите и да се фокусираме върху прагматичните решения. За този месец и половина България потвърди макар натиска над нас, че е виновен член на Европейски Съюз и няма да допусне внасянето на нови проблеми в съюза, съобщи той.

Президентът означи, че с изключение на устояването на натиска нашата страна е съумяла да избегне обвързването на въпроса с календарен график.

Натискът ще продължава, само че доказахме в този месец и половина, че можем да бъдем открити за градивен разговор и да предизвикваме разговора и размразяването му на най-високо равнище. Няма да позволим да ни бъдат извивани ръцете с лобиране, с медиен и политически напън, съобщи Радев, представен от Българска телеграфна агенция.

Показахме, че държим на Копенхагенските критерии за участие и не можем да подминем дискриминирането на жители на нашата съседка единствено поради тяхното самоопределяне като българи, което е в прорез с европейските полезности и правила.

Няма по какъв начин да кажем "да ", преди да сме видели устойчиви механизми за премахване на изопачения роман и преднамереното отношение към България от учебниците, музеите, паметниците, до медиите и държавната политика. Не можем да кажем "да ", преди да сме уверени, че нашата съседка няма да гради своята еднаквост върху кражбата на българската история, съобщи президентът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР