Президентът Румен Радев започна консултациите с представители на парламентарните групи

...
Президентът Румен Радев започна консултациите с представители на парламентарните групи
Коментари Харесай

Радев на консултациите с ГЕРБ-СДС: Комуникацията между партиите съживи призрака на предсрочните избори

Президентът Румен Радев стартира консултациите с представители на парламентарните групи в 49-ото Народно заседание за сформиране на държавно управление. Точно в 09:30 президентът прие  парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

На " Дондуков " 2 са вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел и заместник-председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева, Рая Назарян, Теменужка Петкова

" Неслучайно стартирам консултациите точно с вас, като най-многочислена мощ в българския парламент и като пръв мандатоносител, който носи отговорност за събитията, които предстоят. Публичната връзка сред партиите в обединението в последно време сякаш съживи призрака на предварителните парламентарни избори, макар че измененията в Министерския съвет бяха авансово планувани още преди 9 месеца ", обърна се Радев към ГЕРБ-СДС.

" Конституционният законодател е планувал с актуалните съвещания точно да се подкрепи процесът за сформиране на държавно управление, с цел да се изяснят значими въпроси, преди да пристъпим към връчването на първия изследователски мандат, с цел да станат ясни първичните позиции и какъв в последна сметка би бил крайният резултат за страната ", уточни още той.

Президентът попита представителите на ГЕРБ-СДС за темпа на договарянията с " Продължаваме промяната - Демократична България ", има ли вяра за превъзмогване на несъгласията посред им, подготвени ли са за връчването на мандата или имат потребност от още време и при възможен неуспех на тези договаряния, може ли да се стигне до несбъднат мандат или имат други варианти.

Имаме потребност от непоклатимост, само че би трябвало да се стъпва на кардинална основа, съобщи от своя страна Мария Габриел.

" От самото начало за мен е доста значимо да има разговор, да се споделят положителните и сериозните неща ", означи вицепремиерът и министър на външните работи в оставка и акцентира, че е значимо да не се губи от взор ползата на страната.

" Имаме потребност от непоклатимост, само че то би трябвало да стъпва на фундаментални полезности, на кардинална основа. За нас е значимо да се откроят общите неща, само че и да се реализира единодушие и да се търси метод по какъв начин да се преодолеят  разликите, където ги има ", добави тя.

От 11:30 ч. Радев се чака да се срещне и с представители на парламентарната група на „ Продължаваме промяната - Демократична България “, а от 14:00 ч. с представители на парламентарната група на „ Движение за права и свободи “.

Утре (12 март - вторник) президентът ще се срещне с представители на парламентарната група на „ Възраждане “ от 9:30 ч., с представители на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ от 11:30 ч. и с представители на парламентарната група на „ ИТН “ от 14:00 ч.

В събота и неделя ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България ” преговаряха за съглашение за взаимно ръководство. До този миг участниците в договарянията резервират безмълвие пред медиите.

Преди началото на срещата през вчерашния ден зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова съобщи пред публицисти, че разговорът е градивен.
Оставката на премиера Николай Денков беше подадена на 5 март в Народното събрание. На идващия ден тя беше прегледана от Народното събрание, а депутатите я гласоподаваха единомислещо с 216 гласа  " за ". Правителството в оставка направи в петък в Министерския съвет доклад за свършеното през миналите девет месеца.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР