Президентът Румен Радев започна консултациите с потенциалните служебни премиериСериозна пречка

...
Президентът Румен Радев започна консултациите с потенциалните служебни премиериСериозна пречка
Коментари Харесай

Ротация дебне и служебния кабинет

Президентът Румен Радев стартира консултациите с евентуалните служебни министър председатели
Сериозна спънка за министър-председател има и пред управлението на Сметната палата

Няма ограничаване от конституцията

Президентът Румен Радев може да приложи ротация и при служебните кабинети, задоволително е двама от листата по “домовата книга ” да се съгласят да оглавят краткотрайно държавното управление, обясниха пред “Труд news ” конституционалисти.

Според тях Радев може във всеки миг, в който реши, да размени служебния министър-председател, няколко министри и даже цялото държавно управление като издаде нов декрет. Юристи бяха безапелационни, че за разлика от провалената ротация на сглобката, тази ще е сполучлива. Както и че президентът няма никакво ограничаване от конституцията да смени длъжностен министър председател.

Държавният глава стартира незабавни съвещания с евентуалните вероятни фигури за длъжностен министър председател, които са разказани в конституцията незабавно откакто от Има Такъв Народ върнаха третия мандат. В президентството за диалог в четвъртък бяха ръководителят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков,  гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев и ръководителят на Сметната палата Димитър Главчев. По време на диалозите президентът ги е питал по какъв начин преценят обстановката и биха ли приели да са длъжностен министър председател. По информация на “Труд news ” всички са дали негативен отговор. Едната причина е, че Росен Желязков и Димитър Главчев са ярки имена от ГЕРБ, също така, в случай че Желязков одобри, то Народното събрание би трябвало да избира нов ръководител, което ще е извънредно мъчно при създалото се напрежение сред политическите обединения там. Затова всички наблюдаващи считат, че най-вероятно длъжностен министър председател ще се окаже единият от двамата заместници в Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Кожарева. И двамата са назначени още през 2015 година и също така не са партийно обвързани. Тодоров и Кожарева са финансисти. Според източниците на “Труд news ” Тодоров имал повече шансове, защото работел добре със секретаря по вътрешна политика на президента Румен Радев. Срещите на Радев с евентуалните министър председатели ще продължи и през днешния ден, когато президентът ще беседва със заместниците на гуверньора на Българска народна банка и заместниците в Сметната палата.

Юристи разясниха, че надали и някой от заместниците би се съгласил - за Българска народна банка аргументите са ясни, само че за Сметната палата също има сериозна спънка. И двамата заместници на Главчев имат право на втори мандат, от който обаче би трябвало да се откажат, приемайки да влязат в служебно държавно управление. В Закона за Сметната палата категорично е посочено, че ръководителят, заместник-председателите и членовете на Сметната палата не би трябвало да са били 3 години в изпълнителната власт.

Президентът беше безапелационен, че ще бърза с консултациите за сформиране на служебно държавно управление. Дори и да организира диалог с омбудсмана Диана Ковачева, Радев няма по какъв начин да я назначи за длъжностен министър председател, защото отпътува за български арбитър в Европейския съд по правата на индивида (EСПЧ), а зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка.
Пламен Киров, професор по конституционно право, пред “Труд news ”: Ако никой не се съгласи да е длъжностен министър председател, избори не може да се проведат
Това е задача единствено на служебното държавно управление



- Професор Киров, какво става в случай че всички от листата в “домовата книга ” откажат да бъдат длъжностен министър председател?
- Няма да могат да се проведат предварителни избори. Стига се до тупик. Правителство в оставка има, само че по силата на член 99, алинея 7 от Конституцията, то не може да провежда избори. Това е задача единствено на служебното държавно управление, освен това съществена. Така написа в Конституцията - задачата на служебното държавно управление е да провежда почтени и свободни избори. Очевидно, че държавно управление в оставка не може да организира избори.

- И освен това състояние най-малко един от нежелаещите ще би трябвало да се съгласи.
- Да, ще би трябвало някой от листата да се съгласи. Ще му назначат един вицепремиер, който да схваща от тази работа и на практика ще имаме едно лице, което ще е отпред на държавното управление и друго, което ще свърши работата. Да не мислите, че Денков нещо е приключил за миналите девет месеца?

- Може ли да се създадат структурни промени в служебния кабинет, да вземем за пример да има двама вицепремиери?
- Не могат да се основават нови министерства, не могат да се закриват министерства, както и да се сливат. Но що се отнася до структурата може да има и министър без портфейл, може да има и министър на две министерства. Само Народно заседание може да прави това.

- Нали 49-ото Народно събрание ще продължи да работи, до конституирането на идващото?
- То ще работи, но не е ясно дали ще кандиса да прави такива промени.
Гуверньорът на Централната банка Димитър Радев: Не е добра концепция Българска народна банка да се въвлича в политическия развой
Ще създадем дълготрайни проблеми



Ще се основат дълготрайни проблеми, в случай че за длъжностен министър председател бъде назначен гуверньорът на Българска народна банка Димитър Радев или негови заместници, разясниха пред “Труд news ” адвокати.

Не е добра концепция да се въвлича Българска народна банка в политическия развой - най-малкото по две групи от аргументи. Това разгласи пред публицисти шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев, откакто се срещна с президента Румен Радев. Радев сподели, че първата група аргументи са чисто съдържателни. “Това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг интервал от време ”, сподели той. Според него след 2015 година е реализирана здравословна отдалеченост сред банката и политическия развой. Втората група аргументи са правни. “Има колизия с националното законодателство, която е явна, само че това, за което малко се приказва е, че колизия с европейското законодателство. Управителят на централната банка и неговата роля са категорично дефинирани в контракта за действието на Европейски Съюз, протоколите към него, устава на Европейската централна банка, устава на европейската система на централни банки. Те са доста експлицитни в това отношение, че не могат да се съвместяват тези длъжности ”, изясни Димитър Радев. “Аз съм член на генералния съвет на Европейската централна банка.

Етичният кодекс там категорично показва, че шефът би трябвало да заобикаля каквото и да е присъединяване в политическия развой и също по този начин да прави опити да взема обществени позиции отвън тази на шеф ”, разяснява Радев. Управителят на Българска народна банка изясни, че това значително се отнася и за неговите заместници. “С концепцията да решим преходен проблем ще създадем дълготрайни проблеми и това не е редно да се позволява ”, добави Димитър Радев.

Юристи обясниха пред “Труд news ”, че гуверньорът или някой от тримата подуправители на Българска народна банка не могат да станат длъжностен министър председател, защото членовете на Управителния съвет на Българска народна банка вземат участие и гласоподават в персонално качество в обособените формати съвещания на равнище Европейска централна банка. Нещо повече, шефът на Българска народна банка, като предстоящ член на Управителния съвет (УС) на ЕЦБ, ще взе участие с право на глас на ротационен принцип при формулирането на паричната политика на Евросистемата “при спазването на правилата за самостоятелност ”. В новият закон на Българска народна банка Министерският съвет и другите органи и институции нямат право да оказват въздействие на Българската национална банка, на шефа или членовете на Управителния съвет.
Румен Радев към Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев: Неведнъж сте показали ясна и поредна позиция


Това ръководство е порочно и по тази причина би трябвало да се отиде на избори, сподели Ивайло Вълчев пред президента Румен Радев.
Реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група, която е най-малобройната в Народно събрание, само че нееднократно е демонстрирала ясна и поредна позиция, съобщи Румен Радев пред представителите на Има Такъв Народ, които получиха третия мандат за сформиране на държавно управление и го върнаха незабавно. Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев бяха оповестили преди дни, че този парламент е привършен и единствено предварителни избори могат да решат рецесията в ръководството. “Връчвам този мандат с две ясни варианти. Ако вие желаете да оползотворите мандата, би трябвало да се върнете до седмица с предложение за министър-председател. Втората алтернатива е да върнете мандата още в този момент ”, уточни президентът. “Благодарим за доверието! Правителството, което управляваше през миналите 9 месеца, от дълго време сме определели като нездравословно. Затова се радваме, че тази девет месечна мъка завършва. Декларирали сме нееднократно, че това ръководство е порочно и по тази причина би трябвало да се отиде на избори, съобщи Вълчев.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Няма да разреша Росен Желязков да бъде длъжностен министър председател
Христо Иванов да каже допустима ли е конституционна рецесия



“Имаме боязън Министерство на вътрешните работи да е на ППДБ - те арестуваха нелегално и репресираха ”, безапелационен бе Бойко Борисов.

Единственото, на което държа и няма да го разреша по никакъв метод, е длъжностен министър председател да е Росен Желязков. Истински се надявам президентът да не уточни и Димитър Главчев. Това съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов пред публицисти в Народното събрание.

Той се стимулира с обстоятелството, че Желязков и Главчев са свързани с ГЕРБ. “Няма да е красиво ”, разяснява Борисов.

“Когато ГЕРБ ръководи, ръководи лидерски, с цялата си мощност - в името и за богатството на хората ”, отговори водачът на ГЕРБ на въпроса за какво не желае нито Желязков, нито Главчев да бъдат определени от президента за длъжностен министър председател.

Попитан какво ще стане със служебния министър-председател и допустима ли е конституционна рецесия, Борисов отговори: Имам един представител по тематиката и това е Христо Иванов. Аз съм подкрепил всичко, което той е желал, и той ми е благодарил.
“Имаме боязън Министерство на вътрешните работи да е на ППДБ - те арестуваха нелегално и репресираха ”, безапелационен бе Борисов.

“Чувствителни сме, че не би трябвало целият уред от Министерство на вътрешните работи да е на Политическа партия. Ние сме желали почтени избори, когато някой си играе с машините или прави ала-бала, ние не можем да споделяме: “ми, ми... ”, разясни той за какво ГЕРБ са безапелационни, че Министерство на вътрешните работи не трябва да се дава на ППДБ.
С измененията в Конституцията
Консултации с парламентарните групи и предложение за състав на кабинет

Чл. 99. (5) (Изм. и доп. - Дъждовни води, бр. 106 от 2023 г.) Ако не се реализира единодушие за формиране на държавно управление, президентът след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период. За длъжностен министър-председател се назначава всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

(7) (Изм. - Дъждовни води, бр. 106 от 2023 г.) Основна задача на служебното държавно управление е да провежда почтени и свободни избори. Ограничения в пълномощията на служебното държавно управление могат да бъдат планувани в закон.

Парламентът продължава да работи до новата клетва

Чл. 64. (4) (Нова - Дъждовни води, бр. 106 от 2023 г.) С полагането на клетвата на новоизбраните народни представители се приключват пълномощията на предходното Народно заседание.

Можем да избираме депутати с двойно поданство

Чл. 65. (1) (Доп. - Дъждовни води, бр. 106 от 2023 г.) За депутат може да бъде избиран български жител, който няма друго поданство, навършил е 21 години, не е подложен под забраняване и не изтърпява наказване отнемане от независимост. За депутат може да бъде определен български жител, който има и друго поданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната.

(2) Кандидатите за народни представители, които заемат държавна работа, прекъсват осъществяването є след регистрацията си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР