Президентът Румен Радев започна консултациите с формациите в 47-ото Народно

...
Президентът Румен Радев започна консултациите с формациите в 47-ото Народно
Коментари Харесай

Президентът прокламира края на едноличната премиерска власт

Президентът Румен Радев стартира консултациите с обединенията в 47-ото Народно заседание, които по конституция би трябвало да организира преди да разпореди на най-голямата политическа мощ да сформира държавно управление. Това е „ Продължаваме промяната ” на Кирил Петков и Асен Василев.

Точно с двамата водачи на ПП първо беседва президентът в 9 часа сутринта. Те представляваха Политическа партия на консултациите, дружно с ръководителя на парламентарната им група Андрей Гюров и заместничката му Яна Балникова. Радев подсети, че тази година страната е провела парламентарни избори на три пъти и всякога е връчвал мандата на друга политическа мощ. " Това е значимо предизвестие, че доверието на българските жители не се дава безплатно и би трябвало да се отстоява непрестанно ", уточни той. Президентът похвали своите служебни държавни управления, за които посочи, че " стабилизираха страната, демонстрираха, че е допустимо да има единодействие сред хора с разнообразни политически възгледи, сътвориха добра основа за резултатно ръководство. "

" Времето на едноличната премиерска власт завърши и вярата то да бъде възобновено беше изрично отхвърлена от българските жители по време на изборите ", обърна се президентът към Кирил Петков. И изиска от него да изложи своите цели, готовността на Политическа партия да образува управническа коалиция, както и обърна особено внимание на възгледите на кандидат-премиера за разширяването на Европейски Съюз, за отстояването на правата на българските жители и на нашата национална идентичност - т.е., за разногласието със Северна Македония.

Петков уточни, че е наясно с необходимостта от работещо държавно управление и парламент. " Искам да ви уверя, че ние сме взели тази отговорност драговолно и концепцията е, че в най-близко време да можем да представим план за кабинет, основан на коалиция от 4 партии ", ангажира се той пред президента. По думите му, документът, съдържащ систематизираните след договарянията цели на бъдещата коалиция и предлагането за нейния формат, е бил дефинитивно подготвен нощес към среднощ. Текстът е изпратен на евентуалните съдружни сътрудници на Политическа партия. Петков не се ангажира с съответен период за държавно управление, само че изрази вяра то да стане факт във допустимо най-кратък период.

" Ние избрахме правилото на пропорция – всяка една от партиите в обединението да бъде близо до техните гласове показана в обединението. Така демонстрираме почитание и към партиите, и към техните гласоподаватели, тъй като е значимо за нас всеки един в обединението да се усеща пълновръстен сътрудник в общата ни работа за България ", изясни Петков разпределението на позициите измежду съдружните сътрудници.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР