Президентът Румен Радев връчва втория мандат утре, сряда, 27 март.

...
Президентът Румен Радев връчва втория мандат утре, сряда, 27 март.
Коментари Харесай

Радев връчва втория мандат утре: Какво следва?

Президентът Румен Радев връчва втория мандат на следващия ден, сряда, 27 март. С това продължава конституционната процедура към образуването на държавно управление в 49-ото Народно заседание. Президентът е на ход след неуспеха на първия изследователски мандат за сформиране на кабинет на ГЕРБ-СДС с кандидат-премиер Мария Габриел.

Радев връчва втория мандат

Утре в 15:00 часа Румен Радев ще връчи втората директория за образуване на държавно управление.

Ще я получат от „ Продължаваме промяната – Демократична България “, с чийто мандат ръководи Николай Денков през последните девет месеца. Папката ще получи претендент за министър-председател, посочен от втората парламентарна група.

По Конституция претендентът за министър председател ще разполага със седмица, с цел да предложи на президента състав и конструкция на кабинет или да върне мандата несбъднат.

България публично отива на избори. Това стана ясно от изказване на партията на Бойко Борисов, напомня SafeNews.

В него те пишат:

„ Няма да участваме в опити за сформиране на държавно управление с втория и третия мандат. Нека българските жители, посредством избори решат кой и по какъв начин би трябвало да ръководи България. “

ПП-ДБ вършат последен отчаян опит да спасят държавното управление. Атанас Атанасов, от името на партията, предложи вторият мандат да е народен, а министър председателят – от партия ГЕРБ, напомня SafeNews.

По време на изключителното съвещание, оето депутатите ще гласоподават проекторешението за крах на първия мандат на ГЕРБ-СДС, Атанасов насочи апела си казвайки:

„ Днес е заоблачен ден за българската народна власт. “

„ Дали слънцето ще пробие зависи от тази зала, другояче ще последва градушка. ПП-ДБ удостоверяваме готовността да осъществяваме този мандат като общ, т.е. Национален с ГЕРБ-СДС. Премиер – взаимноприемлива кандидатира, излъчена от ГЕРБ-СДС. Запазване на сегашната конструкция на Министерски съвет. Това не е покана за договаряния, съобщи Атанасов. Това е предложение с израз на подготвеност да осъществим уговорките, които обществено поехме преди 9 месеца ”.

При отвод – ще считаме, че сме изпълнили уговорката си и ще върнем несбъднат мандата, съобщи Атанасов.

ПП-ДБ очакват официален отговор до датата на връчване на втория мандат.

Като обществено политическо харакири, дефинира чутото лидеркага на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова

Думата взе и съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков.

„ Ще бъде най-голямата неточност, в случай че определите чутото като молба. Не разбирате ли, хора, че в политиката, както и в живота, най-важното нещо е да си спазваш думата. Да го правиш не от боязън, лакомия, а от възприятие за дълг “, изясни той.

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР