Президентът Румен Радев връчи наградите Джон Атанасов за 2022 г.

...
Президентът Румен Радев връчи наградите Джон Атанасов за 2022 г.
Коментари Харесай

Радев и Първанов наградиха младите Джон Атанасов

Президентът Румен Радев връчи премиите " Джон Атанасов " за 2022 година на възпитаници, студенти, преподаватели и млади български учени в региона на компютърните науки в пет категории.

Церемонията се състоя на " Дондуков " 2 в наличието и на президента Георги Първанов, който започва самодейността през 2003 година В одобрение Радев акцентира, че това е 20-то юбилейно издание и изрече благодарност. " Няма потребност да обясняваме, че компютърните науки се развиват и всяка една сфера - от медицина през селско стопанство до изкуство - са немислими без тях ", сподели президентът. За него те задават и модела на бъдещето.

Радев акцентира също, че " това е характерен български ген и където са се явили български младежи на Олимпиади, там не са спечелили ". Той даде за образец двама българи, които преди два дни са спечелили премията на ЦЕРН и Европейска комисия.

Президентът Георги Първанов също поздрави спечелилите и президентската институция за последователността. Той разяснява, че премиите са самопризнание за българския триумф. " Трябва да се влага в гения, премията е знак за друга държавна философия за развиване на България ", сподели той. Първанов насочи и намек към бъдещите депутати и политици: " Добре е да има транспортна инфраструктура, само че е добре да има и електронна ".

Наградите бяха връчени в пет категории: млади учени и откриватели до 35 година в региона на компютърните науки, изявили се в международен мащаб със свои трудове; грамота " Джон Атанасов " за възпитаници и преподаватели за реализирани най-високи резултати в интернационалните и национални училищен олимпиади по информатика; грамота " Дебютен пробив ", грамота " Вдъхновител и основател на гении ", която се реализира за повсеместен принос за основаване на млади генерации състезатели в национални тимове по информатика в олимпиади и шампионати.

Наградата " Джон Атанасов " бе за Борис Банков, основател на платформа за университетските институции.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР