Президентът Румен Радев връчи държавни отличия и почетен знак на

...
Президентът Румен Радев връчи държавни отличия и почетен знак на
Коментари Харесай

Радев си пожела по-добра здравна система

Президентът Румен Радев връчи държавни оценки и почетен знак на президента на изявени медици и здравни експерти по случай Световния ден на здравето - 7 април.

На публична гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2, на която прозвуча и химнът на България, президентът отличи проф. доктор Красимир Гигов с медал " Стара планина " първа степен за извънредно огромните му заслуги за развиването на системата на опазването на здравето, здравното обучение, науката и практиката.

Проф. доктор Пенка Переновска бе удостоена с медал " Св. Св. Кирил и Методий " огърлие за изключително значими заслуги за развиването на здравната просвета и процедура и в частност на педиатрията и детската пулмология.

Освен това почетният знак на президента получиха трима професори - проф. Тодор Черкезов, проф. Иван Костов и проф. доктор Надежда Гаврилова.

Проф. Черкезов бе почетен за високия си принос към опазването на здравето, за одобряване на филантропичните полезности и правила в българското общество и практическата им реализация в поддръжка на уязвимите хора в страната. Проф. Костов бе почетен с почетен знак на президента за значими заслуги към майчиното и детско опазване на здравето, принос за развиването на българската медицина и професионални триумфи в региона на акушерството и гинекологията.

Проф. Гаврилова бе наградена с почетен знак на президента за изключителни заслуги към детското опазване на здравето, важен принос за развиването на детската анестезиология и интензивно лекуване, и педиатрична незабавна медицина.

Почетен знак на президента получи и Българската асоциация на експертите по здравни грижи.
 Завършващите лекари - два пъти повече са чужденци
Завършващите лекари - два пъти повече са чужденци

715 студенти от випуск 2022 година на Медицински университет-София поставиха Хипократова клетва

Днешната гала е израз на заслужена благодарност за триумфите, всеотдайността и триумфите ви, обърна се Радев в словото си към наградените медици и здравни експерти. Държавният глава има вяра, че с хора отдадени на специалността си, обществото и страната може и би трябвало да построи една още по-добра система на опазването на здравето.

Той поздрави медиците, че работят интензивно с Министерство на здравеопазването, което по думите му поставя съществени старания в реализирането на визията за по-добра българска система и модел за опазването на здравето. И с плана за нов медицински хеликоптер, и с телемедицината, и с плана , с многото планове с насищането на лечебните заведения с висока инсталация, и с повишение качеството на лекарите - това е пътят към едно модерно опазване на здравето, което да подсигурява високото равнище на здравните услуги, предварителната защита и профилактиката, както и да даде мотивация на лекарите, медицинските сестри и здравни експерти да остават в България и да разпрострат капацитета си, акцентира Румен Радев.

Той поздрави всички, които работят в системата на опазването на здравето по случай Световния ден на здравето.

Проф. Красимир Гигов съобщи от името на наградените медици, че опазването на здравето си има други проблеми, без значение рецесиите в страната - действителното недофинансиране, материалната техника, инсталация и във връзка с кадровия капацитет. Здравето не е единствено физическо здраве, само че и ментално и психическо здраве. Само тогава човек може да бъде здрав и пълностоен в обществото, сподели проф. Гигов.

Той благодари на президента за връчените висши държавни оценки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР