Президентът Румен Радев възложи на председателя на Сметната палата Димитър

...
Президентът Румен Радев възложи на председателя на Сметната палата Димитър
Коментари Харесай

Само Димитър Главчев се е съгласил да бъде премиер, обеща кабинет от некорумпирани експерти

Президентът Румен Радев разпореди на ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев да предложи състав на служебно държавно управление до 6 април , съобщи кореспондент на БГНЕС.

Партиите, които не съумяха да обезпечат устойчиво ръководство, съумяха да лимитират оптимално пълномощията на президентската институция, като ги слагат в тясна рамка. Направиха го чисто механично, съобщи Радев.

За да се нагърбиш с ръководството на страната и то в рецесия не е задоволително да си част от администрацията да смениш офиса си с този на мин. -председател, а да имаш психическата настройка и подготвеност да се заемеш с тази сложна задача. Страната ни се оказа на прага на невиждана конституционна рецесия, добави Радев.

От думите на президента стана ясно, че само Димитър Главчев е приел да се нагърби с тази отговорност.
До 7 дни считам, че този мандат би трябвало да бъде изпълнен. Очаквам ви най-късно в събота – 6 април, да определите състав на Министерски съвет, тогава ще поканя и на съвещания политическите партии.
Румен Радев, президент на България

Очаквам от вас кабинет, който да е оптимално политически безпристрастен, който да работи в полза на българските жители и България “, добави Радев.

От своя страна към този момент служебният министър председател Димитър Главчев съобщи, че това е мъчно решение, само че алтернативата е била да се хвърли страната в конституционна рецесия с неразбираеми последствия. „ С отговорност подобавам към написаното в конституцията и ще го извърша. Заявявам, че ще показва състав на държавно управление равноотдалечен от всички политически сили, състав от некорумпирани и неопетнени специалисти “, даде поръчка Главчев.

„ Ще направя по този начин, че да не се срамувате при сключване на указа за държавно управление. Наясно съм, че функционалността на служебното държавно управление е образуване на почтени избори, само че главната функционалност на ръководството е да усъвършенства живота на жителите, ще продължа да одобрявам евроатлантическия път на България “, акцентира Главчев. „ Ще показва претендентите и на политическите сили. Тежък е изборът, само че ще го извърша отговорно “, безапелационен бе той.

Димитър Главчев беше назначен на поста ръководител на Сметната палата на 28 юли 2023 година с решение на 49-ото Народно заседание за 7-годишен мандат, напомня БГНЕС.

Главчев е икономист по обучение и едно от знаковите лица на партия ГЕРБ, с която влиза в политиката като народен представител още през 2009 година Опитът му в счетоводството и финансовия надзор е над 30 години.

Главчев взе участие в работата на редица комисии, в това число заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси, до момента в който е депутат в 6 Народното събрание. Той е и ръководител на 44 Народно събрание от 19 април 2017 до 17 ноември 2017 година Главчев взема решението да се отдръпна от заемания пост след напрежение, зародило след прочитане на декларация от страна на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и нейното последвало премахване от зала.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР