Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание

...
Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание
Коментари Харесай

Президентът Радев наложи вето на промените в Закона за опазване на околната среда

Президентът Румен Радев върна за ново разискване в Народното събрание измененията в в Закона за запазване на околната среда, с които се отстранява втората правосъдна инстанция при обжалване на административни актове, оповестиха от прессекретариатът на президента.

Според президента, с цел да извърши конституционното си обвързване за обезпечаване опазването на околната среда, страната би трябвало да основава освен регулации за съхраняването и възпроизводството на околната среда, само че и за ефикасен надзор за тяхното използване.

Такъв надзор се реализира от административните съдилища, чиято правозащитна функционалност се осъществя на две инстанции. Премахването на втората инстанция понижава интензитета на отбраната, нужна за гарантиране на околната среда като конституционно приета полезност, показва в претекстовете си президентът.

Мръсният въздух убива по 50 души в България дневно

Отпадането на втората правосъдна инстанция е стимулирано със редуциране на времето за реализирането на обекти с национално стратегическо значение.

Екологичното законодателство е превантивно ориентирано – да не настъпят непоправими екологични последствия, гаранция за което е и съществуващото двуинстанционно правосъдно произвеждане, счита президентът.

Тоой показва убеденост, че Народното събрание ще откри положителния баланс сред предпочитаното и навреме създаване на значими стратегически обекти и контрола за съблюдаване на законността.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР