Президентът Румен Радев смята, че самият факт, че политици са

...
Президентът Румен Радев смята, че самият факт, че политици са
Коментари Харесай

Радев за Борисов: Оценявам усилията, но е очевидно, че трудно може да надвика съпартийците си

Президентът Румен Радев счита, че самият факт, че политици са напуснали прибързано съвещание на конгрес, където би трябвало да вземат участие по закон, е индикативен . Това мнение изрази президентът в в отговор на въпрос за разпуснатото съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/ заради липса на кворум. Президентът е дал изявлението преди визитата си в Афганистан, където дойде по-рано в четвъртък.

В понеделник съвещанието на КСНС, отдадено на ограничения за битка с корупцията се провали заради това, че някои от участниците го напуснаха прибързано заради интернационалните задължения. Няколко от участниците оповестили, че ще изоставен по време на самото съвещание и го създали прибързано по време на самото съвещание, стана ясно от думите на Радев.

„ Допълнително значимостта на тематиката, която е сензитивна за нашето общество, укрепва съмненията за протест у доста наблюдаващи. След като тематиката за битката с корупцията е приоритет на нашето общество , тя би трябвало да бъде приоритет и на нашите политици, без значение от уговорките им “, безапелационен беше Румен Радев, представен от прессекретариата на президентството. След неуспеха на съвещанието при започване на тази седмица президентът насрочи ново съвещание на КСНС по същата тематика за 17 октомври.

Държавният глава акцентира, че неговата роля като оглавяващ КСНС не е да търси механично обединяване на два антикорупционни проектозакона – на ръководещи и на съпротива, а обединяване към правила и насоки, които да са в полза на обществото.

„ Аз поставям акцента на всеобхватни ефикасни ограничения за битка с корупцията . Тук би трябвало да има и предварителна защита, би трябвало да има и следствие. Не може да се подценява една от тези страни “, съобщи Румен Радев. По думите на президента, с цел да има ефикасна битка с корупцията, би трябвало да има наказателно гонене на настоящи и някогашни корупционни действия и не може да се разчита на признания в имуществени заявления.

Президентът още веднъж съобщи, че не може парламентарното болшинство да излъчва по едно и също време и държавното управление, и управлението на антикорупционния орган. „ Ще проверява ли това болшинство личните си министри? Очевидно това ще стане доста мъчно “, уточни президентът. Румен Радев добави, че назначението на управлението на антикорупционния орган за него не е самоцел и би приел да носи тази отговорност единствено в случай, че органът има ясно изразени проверяващи функционалности и потенциал да ги упражнява.
 Президентът Румен Радев БГНЕС, списък

Попитан за напрежението сред президентската институция и ръководещите, президентът съобщи, че това напрежение мъчно може да се скрие , даже когато се не разрешава да се произнася името на президента . „ Срещу президентството беше хвърлена цяла парламентарна комисия . Правят се безскрупулни внушения за лобизъм и корупция . Но виждате, че никой не смее да излезе и намерено да предяви обвинявания, тъй като знае, че те ще бъдат развенчани в съда “, разяснява още Румен Радев. Президентът акцентира, че прави оценка посредническите старания на министър-председателя , само че е явно, че той доста мъчно може да надвика личните си съпартийци.

Според президента, офанзивите против президентската институция са се изострили сега, в който е декларирал, че няма политическа воля за битка с корупцията по високите етажи на властта и е било направено предложение президентът да назначава управлението на антикорупционния орган. „ Както виждате, с една забележителна пристрастеност и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят националната пара - милиард и половина лв. за самолети. Забележете, неизхарчени . И разумно си задаваме въпроса: за какво същите борци, бранители на парите на народа, не направиха една анкетна комисия за 2 милиарда лв., изхарчени за саниране , при голям брой с игнали за нередности, не от през вчерашния ден. И, както се оказа в последните дни от одита на Сметната палата, при жестоко нарушаване на финансовата дисциплинираност, на Закона за обществените финанси “, уточни Румен Радев. Президентът напомни и  сигналите за три до четири пъти повишени цени, неналичието на надзор на вложените материали, на сключваните контракти, на качеството.

Никога не е късно да се направи една такава комисия. Аз го чакам . Мисля, че освен аз “, добави още президентът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР