Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност

...
Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност
Коментари Харесай

Радев свиква КСНС за Северна Македония: Без гаранции, няма да отворим вратата към ЕС

Президентът Румен Радев ще свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), на който да се разиска отношението на България към Република Северна Македония и да се търси консенсус с всички политически партии в българския парламент.

Радев заяви в Брюксел, че този въпрос е разискван с новия министър председател Кирил Петков.

" България ще отвори вратата на РСМ единствено при гаранции и отбрана на националния ни интерес. Ако успеем да реализираме едно такова решение, това ще бъде исторически акт, само че дано не забравяме, че този развой – и като време, и като резултат, е напълно в ръцете на страната претендент, сподели Радев, който взе участие в последната среща на върха на европейските водачи за годината.

Управляващата коалиция стигна до единодушие, че България ще продължи да съблюдава досегашната политика към Скопие, която изключва допускането на взаимни отстъпки, в случай че македонските ръководещи не изпълнят българските условия.

Премиерът Кирил Петков, като съгласно него до шест месеца противоречивите въпроси могат да бъдат решени. Управляващите в Скопие обаче разясниха, че упорстват България да утвърди преговорната рамка на Северна Македония още по-рано.

Петков обясни, че още през януари ще проработят работни групи и за културата, стопанската система и инфраструктурата.

В момента се работи и по сключване на двустранен протокол с 5+1 точки, който би трябвало да помогне за повдигането на българската обсада по пътя на Северна Македония към Европейски Съюз.

В протокола би трябвало да има ангажимент македонските българи да бъдат записани наедно с останалите народности в Конституцията на Република Северна Македония, да спре фалшификацията на историческата истина, да спре преследването на хората, които се самоопределят като българи в Република Северна Македония, и други.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР