Президентът Румен Радев ще наложи вето на антикорупционния закон. Отхвърленото

...
Президентът Румен Радев ще наложи вето на антикорупционния закон. Отхвърленото
Коментари Харесай

Президентът ще наложи вето на антикорупционния закон

Президентът Румен Радев ще наложи несъгласие на антикорупционния закон.

Отхвърленото през вчерашния ден несъгласие върху мораториума за нови медикаменти е цинично и лишава последната вяра, съобщи президентът, представен от БГНЕС.

" Управляващите са на път да изгубят човешкия си образ, те посегнаха на вярата на хората. Аз се надявам и ръководещите, и българският парламент да си дават ясна сметка какво се случи през последните два дни. Те са на път да изгубят своя човешки образ, тъй като българите някак си свикнахме да ни се лишават всички неща, касаещи нашето почтено битие в течение на годините – и заплати, и пенсии, и обществени права. Но през вчерашния ден се посегна на последното – на вярата. Това е, което ме тормози и то нямаше да бъде толкоз цинично и брутално, в случай че предния ден, на съвещание на Министерския съвет, в границите на към 40 минути на масата не се извадиха към 740 милиона лв. и се хвърлиха и изчезнаха – по критерии и механизми, които са неразбираеми. Да, публично значими планове. Да, съществени пътища. Да, едни хора ще стават още по-богати, други хора ще стават още по-бедни и заболели ", акцентира Радев.

По-рано през днешния ден депутатите гласоподаваха текстове от антикорупционния закон, съгласно които Народното събрание ще реализира надзор върху активността на новата комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество.

Членовете на комисията ще бъдат задължени при покана да се явят в Народното събрание, с цел да дават информация. Комисията годишно до 31 март ще показва в Народното събрание отчет от активността си. В същия период отчетът ще се дава и на президента и на Министерски съвет, ще се разгласява и на интернет страницата на Комисията.

Със закона на новия орган, който би трябвало да сплоти Комисията за лишаване на имуществото, комисията за спор на ползи, БОРКОР и дирекция в ДАНС, се дават пълномощия да желае подслушване. Според вносителите гаранция било, че това ще минава през съд.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР