Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд с искане да

...
Президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд с искане да
Коментари Харесай

Радев сезира КС за по-високите данъци за имоти в курорти

Президентът Румен Радев сезира през днешния ден Конституционния съд с искане да бъдат оповестени за противоконституционни и за несъответстващи на интернационалните контракти обособени разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Конституционно недопустимо е плануваното преустановяване на правните отношения с висши държавни чиновници без предупреждение по преценка на шефа на Агенция " Митници ". Така се ликвидира стабилитетът, който е главен принцип на държавната работа според член 116, алинея 1 от Конституцията, и се основават условия за политически зависимости.

Уволнените се лишават от пълноценна правосъдна отбрана, което не подхожда на член 56 от Конституцията, на член 8 от Всеобщата декларация за правата на индивида и на член 6, параграф 1 от Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи. В несъгласие с член 6, алинея 2 от Конституцията се основава неравноправие по симптом публично състояние. Освобождаването " по преценка " е причина за административен произвол, който е несъответстващ с правовата страна, прецизираха от прессекретариата на президента.

В настояването се оспорва въвеждането на по-високи налози за парцели в обитаеми места от Списъка на курортите в България. Така се нарушават условията на член 60 от Конституцията за законоустановеност на налозите и за съобразяването им с приходите и имуществата на данъкоплатците, се показва в известието.

Поставянето на размера на данъчната ставка според от лист, признат от Министерския съвет, значи, че освен Народното събрание, както планува Конституцията, а и държавното управление със собствен акт ще взе участие в определянето на размера на налога. Обвързването на размера на налога с потреблението на парцела смесва по конституционно неприемлив метод подоходни и имуществени налози. Затова лицата, които не получават наеми от своите парцели, ще дължат по-висок налог за парцела си спрямо лицата, които освен имат парцел, само че и получават приходи от него.

Според президента незачитането на цивилен права и вменени отговорности води до нарушение на конституционно открити правила, които са изключително значими при взаимоотношения с господарски темперамент, каквито имаме в областта на налозите и държавната работа.

С тези причини на 13 ноември 2018 година президентът наложи несъгласие на ЗИД ЗКПО. Сезирайки Конституционния съд, президентът отстоява тази своя позиция във връзка с обособени разпореждания от наново признатия от Народното събрание закон, се отбелязва в известието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР