Президентът Румен Радев съобщи, че подкрепя предложението на Франция и

...
Президентът Румен Радев съобщи, че подкрепя предложението на Франция и
Коментари Харесай

Президентът Радев подкрепя предложението за среща ЕС-Русия

Президентът Румен Радев заяви, че поддържа предлагането на Франция и Германия за среща ЕС-Русия.

Категорично поддържах и приветствах тази самодейност за актуализация на тактиката за връзките с Русия, съобщи той пред български публицисти в Брюксел, където взе участие в двудневното съвещание на Европейския съвет.

Тук не става въпрос просто за отношението към Русия, а за равнището на нашите упоритости като съюз във връзка с нашата световна роля - дали ще бъдем световен фактор или фен на световната сцена, където се състезават световните играчи като Съединени американски щати, Китай, Русия. Напомних на всички водачи, че всички подписахме през 2017 година Римската декларация, където ясно е заложено, че Европа би трябвало да бъде стратегически фактор на международната сцена, уточни Радев.

В геополитиката е необходим натурализъм. Седемте години на наказания не доведоха до мечтаните резултати. Необходимо е да търсим нови принадлежности за развиване на нашите връзки с Русия, най-много за деескалация. С Русия споделяме общо европейско пространство, и във връзка с климата, опазването на здравето и сигурността. Само губим взаимно от опълчването, добави президентът.

Инициативата на канцлера Меркел и президента Макрон е едно разумно предложение. Въпреки че не откри място в заключителната декларация заради опасенията на някои страни, тази форма на разговор ще откри метод да бъде осъществена рано или късно, предвижда президентът.

 Снимка: AP/БТА

По-рано Меркел заяви, че държавните и държавните ръководители на Европейския съюз са разискали и отхвърлили самодейността на Меркел и Макрон за осъществяване на среща на водачите на блока с съветския президент Владимир Путин в близко време. Германската канцелерка обаче акцентира значимостта от поддържане на разговора с Русия и сподели, че страните членки на Европейски Съюз " работят върху формата на този разговор "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР