Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар на

...
Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар на
Коментари Харесай

Радев поиска изтребители на лизинг от US държавния секретар

Президентът Румен Радев организира телефонен диалог с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, оповестиха от прессекретариата на президента. Двамата разискаха тематики от стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, както и провокациите пред сигурността, произлизащи от войната на Русия против Украйна.

Акцент в диалога им е била енергийната диверсификация и предприемането на своевременни ограничения за обезпечаването на различни доставки на недопечен нефт за рафинерията в Бургас, след приключването на дерогацията за импорт на съветски петрол.

Президентът Радев открои опцията за построяването на петролопровод от Александруполис към Бургас, тъй че да не се стига до затварянето на основно дружество за българската стопанска система, растеж на безработицата, недостиг в доставките на горива и увеличение на цените им.  

Гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна съгласуваност в Югоизточна Европа в изискванията на боен спор в съседство е от основно значение за построяването на надеждни вериги на доставки в района и справяне с отрицателните последствия от рецесията, акцентира още президентът.

Румен Радев изрази упованието на страната ни да се причисли към Шенген през 2023 година, за което към този момент получи поддръжка от ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет, се споделя в известието.

Двамата разискаха и партньорството сред България и Съединени американски щати в региона на сигурността и защитата.

Президентът Радев прикани за търсене на решение България да получи изтребители на лизинг, до момента в който не бъде образувана българската ескадрила от изтребители F-16. България разчита на поддръжката на своите съдружници, само че държи да запази и развива националните си качества за защита на личното си въздушно пространство, акцентира още Румен Радев.

Президентът и държавният секретар разискаха нуждата от оказването на поддръжка за Украйна в тежките условия на целеустремено разрушение на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони почтени хора. 

Днес Народното събрание одобри на второ четене Законопроекта за одобрение на Споразумението сред Министерството на защитата на Република България и Министерството на защитата на Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции. Ратификацията на документа поддържаха 166 народни представители, а 48 бяха " срещу ". От " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане " приканиха да се отхвърли този контракт и да не се ратифицира.  

Списъкът с оръжия няма да бъде обнародван в " Държавен вестник ", взеха решение още депутатите. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР