Президентът Румен Радев проведе среща с омбудсмана на Република България

...
Президентът Румен Радев проведе среща с омбудсмана на Република България
Коментари Харесай

След срещата с президента: Омбудсманът Диана Ковачева отказа поста на премиер

Президентът Румен Радев организира среща с омбудсмана на Република България Диана Ковачева, чийто пост е измежду посочените в член 99, алинея 5 от Конституцията по отношение на процедурата по назначение на длъжностен министър-председател .

Омбудсманът Диана Ковачева съобщи, че не може да стане длъжностен министър-председател . Тя направи изказването след срещата при президента Румен Радев – част от диалозите му с евентуалните бъдещи служебни министър председатели.

„ Не мога да предложа човек на мястото на подалия оставка заместник-омбудсман, защото процедурата по номинацията лишава време. Ако просто по този начин предложа някого, значи, че процедурата ще бъде погазена ”, съобщи Ковачева. Тя разясни, че клетвата ѝ в Европейския съд наближава и е редно в най-скоро време тя да подаде оставката си . Ковачева добави, че ще направи това идната седмица. По мотив оставката на зам.-омбудсмана тя уточни, че аргументите ѝ са персонални. След Диана Ковачева на съвещания при президента дойде и подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов .

„ Готов съм да проведа значим диалог в тази обстановка. Подобни съвещания с президента са доста значими. Той е виновен и е намерил излаз от обстановката ”, съобщи Чобанов на „ Дондуков “ 2.

„ В момента консултациите не са на стадий, в които да има непосредствено решение. Разговорите не престават и президентът, откакто изслуша всички, ще вземе своето решение. Вие знаете, че аз постоянно във всяка обстановка съм постъпвал отговорно от позиция на обществения интерес. В момента това, което върша като подуправител на Българска народна банка, също е доста значимо. Чухте шефа какви съображения изрече пред вас през вчерашния ден. Мисля, че и за Еврозоната, и за икономическото развиване, екипът в Българска народна банка, който е образуван, би трябвало да продължи да работи и да вървим напред. От тук нататък, несъмнено, всеки един от нас би трябвало да се съобрази с крайното решение на президента ” , съобщи Чобанов.

Вчера президентът Румен Радев организира срещи с ръководителя на 49-ото Народно заседание Росен Желязков, шефа на Българската национална банка Димитър Радев и ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев. Поредицата от срещи стартира откакто конституционната процедура за сформиране на постоянно държавно управление в границите на актуалното Народно заседание бе изчерпана след връщането на несбъднат трети изследователски мандат .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР