Президентът Румен Радев проведе работна среща за перспективите за развитие

...
Президентът Румен Радев проведе работна среща за перспективите за развитие
Коментари Харесай

Румен Радев се зае да разчисти и ръждясалите лифтове на Витоша

Президентът Румен Радев организира работна среща за вероятностите за развиване на всеобщия спорт и туризма в естествен парк " Витоша ". Витоша се трансформира в музей на затворени, ръждясали лифтове и уреди. В момента е времето, в което хората чакат значими политически решения от политиците. Проблемът с отварянето на Витоша за децата ни е за всички, които желаят да дишат чист въздух и да спортуват, виси от дълго време, от десетилетия, и се трансформира в знак на безхаберие и изтощение, сподели Радев.

В края на 2021 година с вицепрезидента Илияна Йотова започнахме предизборната си акция за втория мандат с поход на Витоша - от Алеко до Черни връх, отдаден на младежите на България, да спортуват и да се построяват като хармонично развити персони, подсети Радев. По думите му хората в огромна степен са обезверени, тъй като са правени многократни опити да се взема решение този проблем. Нямам упоритостта, че тук и в този момент ще решим проблемите, само че най-малко за първи път се събираме на една маса толкоз доста институции, изясни президентът.

Румен Радев е удовлетворен, че от последната зимна коронавирус година. Туризмът става все по-голям от Брутният вътрешен продукт на страната и има отношение към капиталовия климат към страната.

Радев насочи и редица въпроси: Защо в продължение на десетилетия не може да се реши казусът с естествен парк Витоша? Защо на Витоша не се модернизират и не се строят нови лифтове и уреди? Защо нямаме развити писти? Защо не могат да се възползват голям брой дребни и междинни предприятия, фамилни хотели и заведения за хранене от опциите, които биха имали? Защо децата ни не могат да спортуват на Витоша, а би трябвало да се пътуват километри и огромни положения до Боровец? Защо достъпът до планината става все по-труден, а е най-екологосъобразен?

" Не желая тук на срещата да търсим виновници, а да търсим аргументи и какви решения могат да се вземат, какво би трябвало да се направи ", настоя Радев.

Той даде образец, че във всички страни към нас тече развой на бурно развиване, построяват се лифтове, а тук и при най-хубавите дадености е цялостен застой и даже връщане обратно. Време е административните неуредици и вложителите да правят отстъпка пред публичния интерес и един екологично съгласуван достъп за отдих и спорт, акцентира Румен Радев.

Той показа още, че нямало държавен глава, който да е пристигнал в София, да не е споделил какъв брой красива планина има България.

Кметът на София Йорданка Фандъкова похвали президентът за инициираната среща. Тя подсети, че е провела в Столична община доста срещи с представители на другите министерства, защото въпросът се нуждае от отлична съгласуваност и от нормативни и законодателни промени. Всички чакат дейности от страна на Следствен отдел към окръжна прокуратура, а истината е, че притежателят на естествен парк " Витоша " е страната с принципал Министерство на земеделието. Има изминал проект за ръководство на Витоша, няма нов проект, има нормативни спънки, само че има и благоприятни условия. Заедно с основния проектант на София намерихме благоприятни условия и работим по тях, изясни Фандъкова. И акцентира - има опити, опозиция и страхове, че когато се отпуши процесът на строителство на лифтове може да се случат нежелани настоявания.

Фандъкова също желае да се възстановят лифтовете без каквато и да било опция за различен тип градеж. За Княжеския въжен превоз имаме несъгласия със притежателя и въпросът е в съда, уточни тя.

За Драгалевския въжен превоз Столична община има прогрес и са направени първи стъпки.

Столична община, отговаряща и за пътя до Витоша, и градският превоз до планината, модернизирала и подобрила инфраструктурата и градския превоз. Витоша стана един от градските паркове, удовлетворена е Фандъкова. Въпреки това казусът с лифтовете е разполагаем и изисква съгласуваност и взаимни дейности.

Ели Димитрова, представител на ски учебно заведение на Витоша, добави, че са в безспорна невъзможност с образованието на децата. " Ние сме достигнали не дъното, а в едно тресавище, в което сами се давим. Тази година заради неналичието на сняг останалите курорти може да бележат растеж, само че школите били достигнали дъното. Интересът към Витоша понижава.

Съоръженията на планината са от 1983 година и амортизацията при тях е доста огромна, уточни Димитрова, като добави, че ски учителите изпитват боязън от това какво ще се случи с децата, употребявайки тези уреди.

Валентин Гичев, самостоятелен специалист от Световната федерация по ски, съобщи, че никой не го е търсил до момента за експертно мнение за естествен парк " Витоша ". " Витоша беше курорт, само че сега не е нищо ", изясни Гичев. Когато се развива един подобен спорт би трябвало да се мисли и за достъпа за хората и за децата. Решенията да се възвръща една измислена кабинка, в случай, че няма никаква инфраструктура, не е обикновено, разяснява той.

Румен Радев още веднъж взе думата. Проблемите могат да бъдат решени единствено в случай че има взаимна работа и почитание между тях, посочи той. Как действителният капацитет на Витоша може да се разгъне и по какъв начин да стои равнопоставена с другите международни курорти, запита президентът.

На работната среща участваха още основният проектант на столицата арх. Здравко Здравков, служебният районен министър арх. Иван Шишков, служебният министър на спорта Весела Лечева, служебният министър на туризма Илин Димитров и служебният екоминистър Росица Карамфилова.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР