Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с емира на

...
Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с емира на
Коментари Харесай

Радаев призова емира на Катар за предотвратяване на напрежение в Залива

Президентът Румен Радев организира през днешния ден телефонен диалог с емира на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани по самодейността на катарската страна, заяви администрацията на президента. Радев прикани да бъдат употребявани всички дипломатически средства за попречване на ескалацията на напрежението в района, както и за опазване на единството на Съвета за съдействие на арабските страни от Залива.

" Политическият разговор и разбирателството са от основно значение за гарантирането на мира и стабилността в района на Персийския залив. Единствено по пътя на дипломацията следва да се изгладят зародилите неразбирателства сред Катар и други страни ", съобщи българският президент. В началото на юни Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн прекъснаха дипломатическите връзки с Катар и постановиха стопански наказания на страната, откакто я упрекнаха, че финансира екстремистки групировки и се сближава с техния максимален конкурент Иран.

Днес Радев обърна особено внимание на самодейността за медиация на Кувейт и изрази вяра, че заинтригуваните страни ще съумеят да се възползват от нея и да преодолеят разликите си в името на стабилността и благоденствието на целия район. " Съветът за съдействие на арабските страни от Залива е значим сътрудник за Европейския съюз и България. Високо ценим обичайно положителните и другарски връзки посред ни и бихме желали те да бъдат продължени и задълбочени ", сподели още президентът.

Радев и шейх Тамим бин Хамад Ал Тани дефинираха търговско-икономическите връзки, вложенията и сигурността като основни сфери от съвместен интерес за предстоящ разговор и партньорства, се показва в известието на президентската администрация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР