Президентът Румен Радев продължи в петък срещите си с потенциалните

...
Президентът Румен Радев продължи в петък срещите си с потенциалните
Коментари Харесай

Радев се среща с последните шестима от възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев продължи в петък срещите си с евентуалните служебни министър председатели.

Това се случи, откакто в четвъртък той стартира диалозите часове откакто партия " ИТН " (ИТН) за сформиране на постоянно държавно управление. Тогава Радев организира - с ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, шефа на Българска народна банка Димитър Радев и ръководителя на Сметната палата Димитър Главчев.

Последните промени в Конституцията задължават президента да избере за длъжностен министър председател измежду съответни хора на избрани постове - ръководителя на Народното събрание, шефа и подуправителите на Българска народна банка, ръководителя на и заместник-председателите на Сметната палата, както и омбудсмана или негов заместител.

В петък Радев продължи диалозите първо с омбудсмана Диана Ковачева , която сподели, че не може да бъде длъжностен министър председател, защото е определена за арбитър в Европейския съд по правата на индивида и има период, в който би трябвало да встъпи в служба.

След своите срещи с президента подуправителите на Българска народна банка Петър Чобанов , Радослав Миленков и Андрей Гюров не дадоха пряк отговор на въпроса дали биха заели поста длъжностен министър председател.

Предстои Радев да се срещне още със заместник-председателите на Сметната палата Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Освен да избере длъжностен министър председател следва Радев да свика и предварителни парламентарни избори. Те ще бъдат шестите за България в границите на последните три години.

Дотук се стигна, откакто държавното управление на ротационен принцип сред ръководещите сътрудници ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) се разпадна и двете обединения върнаха неизпълнени първите два мандата.

Те се бяха разбрали министър председателят в оставка Николай Денков (ПП-ДБ) да бъде заменен при започване на март от вицепремиера Мария Габриел (ГЕРБ). Денков, само че договарянията с ГЕРБ-СДС за това по какъв начин да се случи ротацията и по какъв начин да наподобява ръководството през останалата част от мандата се провалиха.

Серията от парламентарни избори стартира през 2021 година, когато ГЕРБ завоюва, само че не съумя да събере поддръжка за кабинет. Последваха два изключителни вота, след които не беше излъчено държавно управление. Междувременно управляваха две служебни държавни управления с министър председател Стефан Янев . През ноември 2021 година с мандата на " Продължаваме промяната " беше образуван постоянен кабинет с поддръжка на " Демократична България ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ с министър председател Кирил Петков .

През юли 2022 година Има Такъв Народ отдръпна поддръжката си за кабинета и той падна след избор на съмнение. Последваха нови два изключителни вота, а в границите на близо година на власт бяха два служебни кабинета с министър председател Гълъб Донев . Едва след тях ПП-ДБ и ГЕРБ се споразумяха за кабинета на Николай Денков и Мария Габриел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР