Президентът Румен Радев призова Централната избирателна комисия за безупречна организация

...
Президентът Румен Радев призова Централната избирателна комисия за безупречна организация
Коментари Харесай

Президентът иска "безупречна" организация на изборите за намаляване на недействителните бюлетини

Президентът Румен Радев прикани Централната изборна комисия за безупречна организация на изборния развой, която да докара до понижаване на броя на недействителните бюлетини. Днес президентът се срещна с управлението на комисията.

Според Румен Радев огромният брой на недействителни бюлетини в България, който е към 6% от всички при 1% междинни равнища в Европа, освен остава подозрения за прозрачността на изборния развой, само че и действително подменя вота на гласоподавателите, оповестиха за " Дондуков " 2.

На последните избори, които са парламентарни и са извършени през 2017 година, недействителните бюлетини са 124 414 при 3 682 151 упражнили правото си на глас.

Държавният глава счита, че честните и транспарантни избори са залог за демократичните процеси в страната, поради което е нужна безупречна организация на изборния развой за понижаване на броя на недействителните бюлетини, отбрана на машинния избор и на персоналните данни, гарантиране в оптималната степен на изборните права на българите зад граница и надзор на всички равнища, изключително при преброяването и обработката на бюлетините, оформянето на протоколите и обобщаването на резултатите.

На срещата Румен Радев е откроил нужда от образование на членовете на секционни изборни комисии. Според него е нужна разяснителната акция за машинното гласоподаване, при което вотът няма по какъв начин да бъде сменен или трансфорат съзнателно по-късно в нереален.

Председателят на изборната комисия Стефка Стоева е оповестила, че без значение от цялото напрежение в обществото, което е обикновено в избирателен интервал, комисията работи за организирането и провеждането на почтени избори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР