Президентът Румен Радев пристигна днес на посещение в Република Германия

...
Президентът Румен Радев пристигна днес на посещение в Република Германия
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев започва посещението си в Германия със среща с българската общност в Берлин

Президентът Румен Радев дойде през днешния ден на посещаване в Република Германия по покана на немския държавен глава Франк-Валтер Щайнмайер.

В делегацията на българския държавен глава са включени представители на управленията на национално представителните работодателски организации в България, както и управлението на най-голямата икономическа зона на Балканите " Тракия ". В състава на делегацията са също и представители на бизнеса с към този момент открити партньорства в Германия в региона на различните енергийни източници.

Визитата, която ще продължи до 17 май, стартира със среща на президента с представители на българската общественост по-късно през днешния ден в посолството на страната ни в Берлин.

Българската общественост в Германия е една от най-многобройните български диаспори в Европа. По публични данни в Германия живеят към 411 000 българи, като максимален е броят им в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Бавария. В Берлин българската общественост наброява 32 095 души, измежду които 9390 души са заети в областта на услугите (ИТ експерти, лекари), в производството и хранително-вкусовата индустрия.

Българите в Германия демонстрират забележителна политическа и гражданска ангажираност - на изборите, създадени предходната година, макар сериозните ограничаващи ограничения поради пандемията от Ковид-19 измежду сънародниците ни в страната бе регистрирана рекордна изборна интензивност. През април 2021 година на немска територия бяха разкрити 69 изборни секции, в които гласоподаваха рекордните 35 161 български жители. За изборите през юли 2021 година в рекордните 116 секции гласоподаваха 31 611 души, а през ноември правото си на глас упражниха 26 152 души в 82 секции.

Към 2022 година в Германия работят 21 български неделни учебни заведения по отношение на едвам шест български учебни заведения през 2009 година. Културно-просветна активност развиват минимум 35 български сдружения, в това число наставнически начинания или университетски сдружения, а български църковни общности с изключение на в Берлин има в Бон, Кьолн, Хамбург, Пасау, Дюселдорф, Мюнхен, Лайпциг и други

С разрастването на българската общественост потребността от просветителна и културна активност на български език също нараства, а все по-големият брой на децата води до увеличение на проблемите пред действието на българските неделни учебни заведения, като дефицитът тук-там за образование се усеща все по-остро.

За на следващия ден, 16 май, са планувани среща на президента Радев с немския му сътрудник Франк-Валтер Щайнмайер, диалог " на четири очи " с федералния канцлер Олаф Шолц, както и среща с кмета на немската столица Франциска Гифай. В края на деня президентът ще взе участие в Германско-български бизнес конгрес, проведен от Германската индустриално-търговска камара в Дома на немската промишленост в Берлин.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР