Президентът Румен Радев прие почетния строй на Националния военен университет

...
Президентът Румен Радев прие почетния строй на Националния военен университет
Коментари Харесай

Румен Радев: Войната до нас изисква държавническо отношение

Президентът Румен Радев одобри почетния строй на Националния боен университет " Васил Левски " във Велико Търново.

На този ярък християнски празник - Гергьовден, по силата на една красива българска традиция, нашият народ засвидетелства благодарност към своята войска. Летописите пазят безброй победи на войската ни, имаме и тежки провали, само че в никакъв случай не сме имали малодушни капитулации, сподели в своето слово президентът.

Българската войска постоянно е била знак на героизъм и смелост, на чест и държавност. През последните десетилетия войската ни беше подлагана на всевъзможни опити, съкращения, недостиг, политическо безхаберие, само че тя постоянно оцеляваше, тъй като хората с пагони съзнаваха своята задача и своята отговорност към нашия народ и към бъдещето на България, акцентира президентът. В старопрестолно Търново са писани уроците на историята, които сочат, че точно боеспособната армия е най-здравата опора на нашата държавност, суверенитет и самостоятелност, добави той.

„ Войната, която през днешния ден бушува директно до нас и която считахме до неотдавна за немислима, изисква държавническо отношение и съответни решения, ориентирани към подсилване на боеспособността на българската войска и най-много към хората, които са се посветили на нея, към тяхната подготовка, всестранно обезпечаване и мотивация “, сподели Румен Радев. Той се обърна към офицерите, курсантите и бойците с думите, че техният път е пътят на генерации бранители на отечеството, носители на славни войнски обичаи, към тях българският народ гледа с очакване и очаквания. „ Предстоят ви нелеки тествания, които постоянно ще ви довеждат до лимита на човешките благоприятни условия, само че аз съм уверен, че вие ще побеждавате, тъй като във вените ви тече кръвта на героите, които непроменяемо отстояваха България “, уточни в словото си президентът.

Велико Търново е център на българската нематериалност и градът, дал началото на военното обучение в България, чийто 34 генерали и двама адмирали имат основна роля в построяването на Третата българска страна, напомни в приветствието си кметът Даниел Панов.

Празникът стартира с благослов на военните флагове в катедралния храм от Великотърновския митрополит Григорий. Във военния обред участваха курсанти от двата факултета - „ Общовойскови “ и „ Артилерия, Противовъздушна отбрана и КИС “ в Шумен на НВУ „ Васил Левски “, Военният духов оркестър, блок, формиран от първите обучаеми за работа в доброволния запас на Българската войска и Гвардейският училищен отряд на Професионалната гимназия по туризъм „ Д-р Васил Берон “.

След тържествената част президентът Румен Радев и гостите на празника разгледаха галерия, представяща обособените военни специалности в Националния боен университет. Курсанти от компетентност „ Логистика на сигурността “ - част от продоволственото застраховане на армията, раздадоха на гостите гергьовденски курбан и самун, опечен в полева хлебопекарна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР