Президентът Румен Радев предупреди, че е възможна криза заради новите

...
Президентът Румен Радев предупреди, че е възможна криза заради новите
Коментари Харесай

Радев предупреди за възможна криза около служебния кабинет

Президентът Румен Радев предизвести, че е допустима рецесия поради новите правила за назначение на служебни кабинети. След като връчи и получи назад втория мандат от „ Продължаваме Промяната – Демократична България ”, той попита представителите на обединението дали „ осъзнават какви процеси към този момент се отприщиха в следствие от измененията в Конституцията ”.

„ Тесният кръг от опциите за избор на длъжностен министър-председател се стесниха още повече през днешния ден с оставката на заместник-омбудсманът. Тя беше единствената фигура, която не е и индиректно, и непосредствено близка с никоя политическа партия. И единствена в листата, за която е ясно, че сигурно можем да твърдим, че няма несъответственост. Как по този начин внезапно госпожа Елена Чернева-Маркова реши да си подаде оставката ”, зададе въпрос Радев.

Президентът изясни, че е останал същински изумен, че от ПП-ДБ са останали безмълвни и не са реагирали при разискването на тематиката в Народното събрание. „ Според мен трябваше да има въпроси - Защо? Как? Какви претекстове? Как по този начин внезапно тъкмо през вчерашния ден? Имало ли е напън? Защо не се инициира чуване? И в случай че за вас това са естествени неща, то тогава не се изненадвайте след това, че внезапно нараства вероятността да получите политически длъжностен кабинет, който не знам. Но във всеки случай най-вероятно няма да бъде във ваша изгода ”, предизвести Радев.

ПП-ДБ оповестиха пред президента, че няма да вземат участие в договаряния за третия мандат. И помолиха президента да „ спести 100 милиона ” на българските жители, като съчетае евровота с предварителните парламентарни избори. „ Моля да положите всевъзможни старания, тъй като тези 100 милиона могат да бъдат изразходвани по доста по-адекватен метод и за доста по-добри цели. Знам, че това не е напълно във вашите пълномощия. Просто ви апелирам да положите тези старания. Не стига, че страната отива в безпорядък поради това, че ГЕРБ-СДС се изметнаха от своята дума и заричане, дано най-малко българският народ да не заплаща 100 млн. в допълнение ”, настоя Кирил Петков.

Радев сподели, че схваща терзанията на ПП-ДБ, само че по думите му към този момент е късно за такава молба. „ Аз приканих да не се подхващат недомислени промени в Конституцията, изключително във връзка с служебния кабинет. Вие ги предприехте и в този момент въпросите към този момент стават доста повече от отговорите. Аз ще направя всичко допустимо, задължен съм да го направя, процесът по желание на длъжностен кабинет да не прерасне в конституционна рецесия. Но вие, от своята страна, направихте всичко допустимо пълномощията на президентската институция да бъдат мощно лимитирани - освен във връзка с избора на състава и на контрола върху служебния кабинет, само че и върху определянето на времевите параметри за процеса на определение на идващите избори ”, отговори президентът. И добави: „ Разбирам вашите терзания, съчувствам ви, само че вие направихте всичко допустимо тази институция да не може да владее процесите, както беше до момента ”.

Петков посочи правосъдната промяна като един от триумфите, обвързван с измененията в Конституцията. „ Ние знаем, че за 30 години остарялата конституция докара до това да имаме джуджета, нотариуси, елфи и всевъзможни приказни герои. Ние направихме една смяна, която си струваше. Нека да не вкарваме всичко в един куб ”, разясни съпредседателят на ПП-ДБ.

А Радев отговори: „ Аз нямам желание да встъпвам в гората на приказките с елфи и по този начин нататък. Но аз не сезирах пред Конституционния съд правосъдната промяна. Но за другите промени го сезирах с цялостното осъзнато съображение, че тези промени ще доведат до рецесии. И едната рецесия към този момент чука на вратата. И тя ще се разгърне в идващите седмици и месеци, повярвайте ми ”, заключи президентът.

След срещата при президента Денков сподели, че не виждам причина за конституционна рецесия. „ Има ясни разпореждания в Конституцията, чакам да се изпълнят. Предстои да се връчи трети мандат, президентът ще реши на кого. След като му бъде върнат, ще се престъпи към осъществяване на новите разпореждания в Конституцията ”, е мнението му.

„ Не ви ли тормози, че в институции, които би трябвало да са партийно самостоятелни, внезапно се оказва, че има партийно подвластни лица и то единствено от единия завършек на спектъра. Това се опитвахме да наложим като промени. Да не стигаме до обстановка, в която самостоятелните регулатори се оказват оцветени политически. Затова искахме да създадем държавно управление, а другите отхвърлиха да го продължим ”, добави министър председателят в оставка.

„ Работихме по управническа стратегия, огромна част е изпълнена. Ако има проблеми с осъществяването на процедурата, тогава ще разясняваме. Несериозно е да се предпоставя, че ще има конституционна рецесия. Такава процедура има и в другите страни, там не е настъпила конституционна рецесия ”, акцентира Денков.

Той е уверен, че изборите би трябвало да са 2 в 1, с цел да не се бавят и с цел да не се харчат повече пари. Оттук нататък зависело от процедурата - от мандатоносителя, който ще одобри третия мандат, както и от индивида, който ще стане длъжностен министър председател.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР