Президентът Румен Радев постави задачите и приоритетите пред новото старо

...
Президентът Румен Радев постави задачите и приоритетите пред новото старо
Коментари Харесай

Радев към кабинета Донев 2: Този мандат ще бъде още по-труден, ще ви провокират

Президентът Румен Радев сложи дилемите и целите пред новото остаряло служебно държавно управление, в което министър председател още веднъж е Гълъб Донев, а всички министри, като се изключи Велислав Минеков, резервираха постовете си. 

Радев напомни какво е заварил служебният кабинет и целите, които сложи пред него - подсилване на сигурността, гарантиране на доставките и събаряне на цената на енергоносителите, усилване на европейската интеграция и изключително внимание върху покупатулната дарба на българските жители.

" Вие успяхте да спрете свободното рухване на страната и да проведете почтени избори , и да откриете нови благоприятни условия за сполучливото развиване на страната ", похвали кабинета си Радев. Той даде за образец старта на интерконектора с Гърция и решаването на казуса със слотовете за газ в Александруполис и съглашението с Турция. Радев регистрира, че към този момент е налице диверсификация на цената на газа и като резултат цените са поевтинели.

България се трансформира в страна, през която се транзитира съветски газ, в мечтан сътрудник и ретранслатор на хрумвания, като подсигуряваме освен личната си енергийна сигурност, само че осигуряваме и тази на нашите сътрудници и съседи ", посочи Румен Радев.

" За първи път страната действително, с цялата си мощност, стъпи на Капитан Андреево ", регистрира Радев и добави, че се е засилило ограничението на миграционния незаконен трафик.

" Цените на стоките от първа нужда са инертни и не престават да порастват. Българите живеят с паника за бъдещето. Усилията да бъдат ориентирани в поддръжка на покупателната дарба и на най-уязвимите, поръча той на новия длъжностен кабинет.

" Основна задача е подготовката на почтени избори и тя се усложнява от новия закон ", не пропусна да подчертае президентът.

" Очаквам работата по плановете за рационализация да продължи да се развива, подсилване на границата, битката с престъпността, наркоразпространението ", изреди още задания Радев. Той добави и работата по правосъдната промяна, градежа на националната детска болница и подготовката за снабдяване на въздушни коли за спешна помощ за Спешна помощ.

" Аз чакам вие да развивате постигнатите ни триумфи в европейската интеграция ", сподели още Радев и по тематиката за Шенген. 

Да не забравяме най-важното - че носителят на напредъка са децата и младежите, обърна се към служебните министри президентът. " Вярвам, че вие отчитате цялата специфичност на комплицираната тематика, която ви чака. Тези цели би трябвало да работят извънредно и най-вече за хората и за българските жители ", заключи той.

" Аз чакам и други искания върху вас ", предизвести още Радев министрите, които, по думите му потвърдили, че имат темперамент да отбиват политическите офанзиви, да преодоляват провокациите и да вземат виновни решения.

" Безпрецедентната динамичност на световните стопански и политически процеси не значи, че България би трябвало да бъде обречена на безвремие . Затова аз чакам решенията, които вземате, да бъдат в полза на българските жители, да бъдат рационални, ясно обосновани и да поставят една добра основа, върху която да стъпи идващото държавно управление. Моят избор е още веднъж върху вас ", заключи президентът и прочете указа, с който назначава новите остарели министър председател и минстри още веднъж в служебния кабинет.

Единствената смяна в състава на служебния кабинет е промяната на Велислав Минеков с шефа на Софийската филхармония Найден Тодоров, назначен за министър на културата. 

" Искам да изразя своята признателност към проф. Минеков, който се раздаде до дъно ", благодари президентът на Минеков.

" Очаква ни извънредно оспорвана предизборна акция. Най-вероятно участниците в тази акция ще се опитат да извлекат дивиденти на ваш тил, да ви предизвикат ежедневно ", заръча Радев. Посъветва министрите да резервират хладнокръвие и да не се намесват в акцията.

" Този втори мандат ще бъде още по-труден, тъй като проблемите са доста, а упованията - още по-големи ", заключи Румен Радев.

" Да си министър втори мандат, има едно съществено преимущество - към този момент знаеш какво следва и си подготвен за втория сезон на политическия " сървайвър ", сподели в словото си Гълъб Донев. " Ще бъдем упреквани за провали, за несбъднали се промени и за решения, за които пълномощия има единствено Народното събрание ", предвижда новият остарял длъжностен министър председател.

И увери жителите, че ще продължат работата, разсъдъка и спокойния разговор, организацията и подготовката на почтени, демократични и свободни избори. Донев добави, че ЦИК, както и на предишния избор, може да разчита на партньорството и помощта на кабинета.

Премиерът подсигурява, че министрите няма да се поддават на политически провокации.

" Както предходната година, по този начин и в този момент, няма да участваме в предизборната акция - това не е нашата сцена. Няма да участваме в издълбаването на нови разграничителни линии ", даде обещание министър-председателят.

Служебният кабинет " Донев 2 " беше назначен с президентски декрет в четвъртък, а с различен декрет президентът разпусна и 48-ото Народно заседание.

Церемонията в Гербовата зала при президента приключи с обичайна клетва на новото служебно държавно управление и обща фотография на министрите с Румен Радев пред държавния герб.

Веднага по-късно Министерският съвет се събира на първото си съвещание, на което би трябвало да утвърди план-сметката за разноските по подготовката и за провеждането на изключителните парламентарни избори на 2 април.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР