Президентът Румен Радев пожела на студентите на Медицинския университет да

...
Президентът Румен Радев пожела на студентите на Медицинския университет да
Коментари Харесай

Държавният глава пожела на студентите на Медицинския университет да върнат доверието на гражданите в българското здравеопазване

Президентът Румен Радев пожела на студентите на Медицинския университет да върнат доверието на жителите в българското опазване на здравето. Държавният глава взе участие през днешния ден в церемонията, с която беше маркирана 100-годишнината от основаването на Медицинския факултет и на Медицинския университет в София и прикани „ да се пресекат всевъзможни практики, в които на българския пациент се гледа като на стока ".

„ Нашата здравна система акумулира през последните години доста негативи. Тя концентрира в себе си и недъзите на нашето общество ", акцентира Румен Радев и добави, че аргументите за това са доста - организационни, финансови, публични и етични. Президентът прикани младите лекари да не се разколебават от провокациите в опазването на здравето и да го трансформират към по-добро.

„ Нямам планове да ви наставлявам тъкмо във вашата извънредно комплицирана и характерна професионална област, само че в случай че в действителност имате упоритостта да отговорите на високите публични упования и да измененията системата, единствено професионалното развиване няма да бъде задоволително. За това са нужни хора, съчетали и извънреден професионализъм, и високи морални стандарти, и визионерство. Сигурен съм, че в тази зала са същинските водачи, които могат да реализират това ", обърна се президентът към студентите и преподавателите.

Румен Радев поздрави младежите за избора им да се отдадат на една от най-хуманните специалности, изискваща от медиците неизменност, отговорност, мъжество, човещина и безгранична обич към хората. В изявлението си президентът напомни и думите на министъра на просвещението през 1917 година Петър Пешев, който дефинира откриването на Медицинския факултет при Софийския университет „ Свети Климент Охридски " като „ значима държавна задача ", а обезпечаването на качествено и налично опазване на здравето за всеки български жител остава значима държавна задача и през днешния ден.

Церемонията във връзка отбелязването на 100-годишнината от основаването на Медицинския факултет и Медицинския университет в София се организира в зала 1 на Националния замък на културата. Най-старото учебно заведение за висше здравно обучение в България е основано през 1917 година като факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ", а през 1950 година се утвърждава като независима просветителна институция. За миналите 100 години своето обучение по медицина у нас са получили близо 40 000 лекари, от които непознати жители от над 80 страни.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР