Президентът Румен Радев откри паметник на Васил Левски в Троян,

...
Президентът Румен Радев откри паметник на Васил Левски в Троян,
Коментари Харесай

Радев в Троян: Запуснат паметник на Васил Левски няма и няма да има

Президентът Румен Радев откри монумент на Васил Левски в Троян , дружно с кмета на общината Донка Михайлова. Преди това той одобри почетния строй на Националната гвардейска част на площад „ Възраждане “ в Троян.

„ Нашата история ясно е посочила, че, в случай че един паметник е непознат на хората , на техния честен и житейски компас, той бързо обраства в плевели и давност . Ние през днешния ден продължаваме да сме в дълг към нашите предшественици, само че занемарен монумент на Васил Левски няма и няма да има . Докато децата ни носят най-малко парченце от любовта на Апостола към Отечеството. Вече 186 години от рождението и 150 години след гибелта на Левски ние като народ продължаваме да черпим мощ от неговото свято дело . Продължаваме да търсим метод да съграждаме знаци на благодарност към най-свидния наследник на България “, уточни президентът.

Той добави, че Троянският край е мощно обвързван с революционния път на Васил Левски. Тук още се помнят неговите думи на проницателност за бъдещето на България, още се помни неговата непоклатима религия , че в нашата земя ще доминира равенството пред закона, човешкото достолепие и свободата. Затова век и половина след гибелта на Левски признателността на нашия народ е непреходна, а общуването на народа ни с Левски е надълбоко, прочувствено и мечтано, добави Румен Радев.

Ловчанският митрополит Гавриил освети монумента с лика на Апостола на свободата и паметната плоча към него с изписани имената на учредителите на Троянския революционен комитет, основан от Васил Левски.

Скулптурата е основана от Борис Борисов с дарения .
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР